Rekordmeleg volt a hajnal - vasárnap jön a felfrissülés

Vágólapra másolva!
Elmaradt a felfrissülés az éjszakai  zivatargócok felhőzete miatt, megterhelően meleg és párás volt a hajnal. Sokfelé ez volt a legmagasabb július közepi minimumhőmérséklet. 35 foknál is melegebb lesz napközben, a napi középhőmérséklet néhol elérheti a rendkívülinek számító 30 fokot.
Vágólapra másolva!

Éjszaka főként a Dunántúlon és a középső országrészben törtek ki záporok, zivatarok: kis területen jelentős csapadék hullott. Hajnalban csupán 20, 26 fokra hűlt a levegő a zivatarok szétterjedt felhőzetének miatt, sőt a belvárosokban ennél is melegebb volt. A csapadékos területeken tovább emelte a hőérzetet fülledtség. Sokfelé ez volt a mérések kezdete óta a legmelegebb július 16-i hajnal - a hajnali forróság leginkább a középső országrészre, Pest, Fehér, Tolna és Bács-Kiskun megyére volt jellemző.

A zivataros reggelt követően nyári napsütés várható, a hőmérséklet csúcsértéke pedig többfelé meghaladja a 35 fokot, a Dunántúlon helyenként 37 fok várható. A napi középhőmérséklet csaknem országszerte eléri a 27 fokot, sőt néhol 30 fokos rendkívüli napi középhőmérséklet sem kizárt. Jelenleg az ÁNTSZ legmagasabb, harmadfokú hőségriasztása van érvényben.

Szombaton még marad a nagy hőség, vasárnap azonban egy érintő hidegfront okoz néhány fokos lehűlést és szórványosan záporokat, zivatarokat. A lehűlés csak annyit jelent, hogy a hőmérséklet csúcsértéke visszatér az ilyenkor átlagosnak tekinthető 27, 29 fokra. A felfrissülés az előrejelzések szerint csak átmeneti lesz.