Heves zivatarok vetettek véget a nagy hőségnek

Vágólapra másolva!
Vasárnap éjszaka, hajnalban egy erős hidegfront érte el az ország nyugati részét, amely fokozatosan helyeződött egyre keletebbre, és az ország nagy részén mérsékelte a hőséget. A front mentén eleinte a Dunántúlon, majd a középső országrészben is egyre többfelé alakultak ki heves zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás, szélvihar, jégeső kísért.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban egy erős hidegfront érte el az ország nyugati részét, amely sokfelé okozott heves zivatarokat a Dunántúlon. A zivatarzóna a délelőtti órákban fokozatosan átterjedt a főváros térségére, illetve a középső és az északkeleti megyékre. Helyenként az intenzív zivatargócokat felhőszakadás, szélvihar, jégeső kísérte.

A csapadékzóna késő délután, este a Tiszántúl térségében még aktív marad, ott továbbra is kialakulnak intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadást és jégesőt okozva.

A heves zivatarokat az okozta, hogy az érkező hidegebb, nedves, valamint a Kárpát-medencében felhalmozódott igen meleg légtömeg keveredése labilissá tette a légkör egyensúlyi állapotát, és a frontális emelő hatások is a légrétegek függőleges átrendeződését segítették, amelyek magasratörő zivatarfelhők kialakulásához vezettek.

A front mögött az itt lévőnél 7-10 fokkat hűvösebb légtömeg érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség, a nyugati határszél mentén már csak 22 és 24 fok körül alakul a hőmérséklet. A szél egyre többfelé fordul északnyugatira, és fokozódik viharossá. Ugyanakkor a hidegfront a keleti megyékben csak az esti órákban érezteti a hatását, ott még ma még folytatódik a kánikula, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 34 fok körül alakul.

A következő napokban fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, a hét közepére visszatér a kánikula, a nyugati országrészben 30, keleten 35 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ekkor egyre fülledtebb lesz az idő, de harmadfokú hőségriadó elrendelése nem valószínű.