Vágólapra másolva!
Jégeső is volt a keddi zivatarok alatt Budapest északi részén. Jelenleg az ország északi területén vannak intenzív csapadékgócok és gyakori villámlások. A Kárpátok vonulata mentén, Szlovákiában és Romániában kora délután komolyabb viharok is kialakultak.
Vágólapra másolva!

A kedd délutáni-esti zivatarok krónikája

22:45
Nógrád megye északnyugati részén nemhogy gyengültek volna, hanem az elmúlt órában erősödtek a zivatarok. Balassagyarmat és Szécsény között jelenleg is felhőszakadás van.

21:30
Már-már megszűntek a zivatarok, amikor fél órája egy újabb góc erősödött Nógrád-megye északnyugati részén. Még nem nyugodott meg teljesen a légkör. A szlovák oldalon pedig továbbra is kiterjedt zivatarok sorakoznak.

20:20
Fejér megyében átmenetileg egy zivatarlánc alakult ki közepes-gyenge zivatargócokkal. Borsod és Zemplén északi részén jelenleg intenzívebb zivatarok is előfordulnak néhol felhőszakadással.

19:20
Egy órája sokat változott a helyzet. A dunántúli zivatarok gyengültek illetve észak felé elhagyták az országot. Ugyanakkor az Északi-középhegységben újabb zivatarok alakultak ki. Mégis a legmarkánsabb zivatargóc jelenleg közvetlenül Budapest mellett nyugatra található. Ez a góc egy kisebb, a Dunakanyar felé irányuló zivatarlánc-kezdemény része.

18:25
Budapest északi részén helyenként jégeső is volt az elmúlt fél órában. Az Alföldön is megjelent az első zivatargóc Csongrád környékén. A legintenzívebb csapadék és villámtevékenység jelenleg Tatabányától néhány kilométerre zajlik.

17:50
A Csongrádtól Somogyon át a Bakony északi vidékéig többfelé előfordul közepes méretű záporeső sűrű villámlásokkal tarkítva. A Budapest északi részét érintő zivatargóc a Dunakanyar felé terjeszkedik.

Tatabánya mellett elhaladó zivatarfelhő - jól látszik a csapadéksáv

Forrás: idojaras.hu

16:00
Csongrád megyében egy-egy kisebb zivatargóc alakult ki, Pécs városát is érintette. Somogyban is előfordul záporeső, sőt helyenént az ég is megdörrent, tehát zivatar is van.

14.00
A Mátra felett kialakult a nap első hazai záporesőjel. Közben a Kárpátok vonulata mentén heves záporok, zivatarok törtek ki Romániában és Szlovákiában.

Kora délután Gyöngyöstől északra, a Mátra felett alakult ki a nap folyamán az első záporeső. Később Baranyában már villámlással párosult a csapadék, majd pedig Somogyban, később a Bakony északi részén és Budapest északi szélén törtek ki zivatarok. A légkör közepes mértékben instabil, így a napsugárzás során felhalmozódott energiából késő estig sokfelé fordulhat elő zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A Kárpátok vonulatai mellett az instabilitás fokozottabban jelentkezik, különösen Romániában fordulnak elő hevsebb zivatarok.