Gyors lehűlés, erős szél - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hosszan tartó kánikulát követően erős lehűlés várható. Szombaton egy hidegfront éri el hazánk térségét, ami hűvösebb, frissebb, kevésbé párás levegőt hoz. Vasárnap tovább hűl a levegő, majd hétfőtől stabilizálódik az idő.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton a hosszan tartó kánikula után megérkezik a kevésbé párás, hidegebb légtömeg, frissebbnek érezzük majd a levegőt. Többfelé alakulnak majd ki helyi zivatarok, melyek környezetében a viharos szél miatt főként a gyermekek lehetnek nyugtalanok, több türelmet igényelnek. Ennek megfelelően csökken a hőérzet is, így a kánikula miatt szenvedők végre fellélegezhetnek. Azoknak, akiknek a szervezetük nehezen alkalmazkodik a gyors hőmérsékletváltozásokhoz, pihenés, csökkentett terhelés ajánlott.

A levegő porszintje jelentősen csökken, a légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony marad. A csapadék miatt a pollenallergiás tünetek is visszaszorulnak, azonban a jövő hét második felétől ismét mérvadók lesznek.

Vasárnap marad a hidegfronti hatás, országszerte folytatódik a lehűlés. Az erre érzékenyek, szívbetegek és a kismamák nehezen viselik majd ezt az erőteljes lehűlést. A gyorsan érkező front felerősíti a görcsökkel járó panaszokat, megnő az infarktus kialakulásának veszélye. Ezen panaszokban szenvedők kíméljék magukat, pihenjenek sokat.

Hétfőn nem várható fronthatás, több napsütésre számíthatunk, ami pár fokkal megemeli a nappali hőmérsékletet. Stabilizálódik az idő, azonban még mindig nem tér vissza a kánikula. Néhol még várható kisebb csapadék, azonban nő a komfortérzet. Csökken a szélerősség is, ezért délutáni sportolásra, kirándulásra alkalmas idő várható.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!