Pulóveres-esernyős idő lesz pénteken Nyugat-Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Csütörtök este még zivatarok alakulnak ki. Pénteken egy napra pedig beköszönt az ősz a nyugati határszélen, sok esőre van kilátás, ugyanakkor az Alföldön kánikula várható. A nappali hőmérsékletekben közel tizenöt fokos különbség valószínű. A hétvégén már igazi nyári időjárás lesz az egész országban.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki zivatarok:

19.30

A fővárostól északnyugatra található egy zivatargóc.

18:30

A Velencei-tótól északra és Komárom térségében alakul ki egy-egy zivatargóc. Az intenzivebb csapadékot villámlás, dörgés és megerősödő szél kíséri.

17:00

A Kiasalföldön helyenként zivatarok törtek ki, zivatar környezetében megerősödött a szél.

Csütörtök este még zivatarok várhatóak, pénteken már az ország nagy részén fokozatosan visszatér a nyár. Egy lassuló hidegfront éri el Magyarország nyugati vidékét. A Dunántúl nyugati részén, az Alpoklaján borongós, esős, igazi őszi idő lesz emiatt. A nyugati határszélen a hőmérséklet pénteken egész nap 20 fok alatt marad, az esernyő mellett pulóverre is szükség lesz.

Ugyanakkor a Dunától keletre a hőmérséklet sokfelé eléri a 30 fokot, visszatér a kánikula. Délután lesz olyan időszak, amikor akár 15 Celsius fokos hőmérsékleti különbség is lehet az ország egyes részei között. Ez látható hőmérsékleti térképünkön is, amelyből az alábbi kép a péntek 13 órás állapotot jelzi előre (a teljes, animációs térkép itt böngészhető):

Forrás: [origo]

Előrejelzési térképeink a következő nap éjfélig mutatják az időjárás alakulását

Hétvégén mindenütt nyár lesz

Szombaton csökkennek a hőmérsékleti különbségek, mindenütt több órára kisüt a nap. Elszórt nyári záporok, zivatarok azonban előfordulhatnak., főként a délutáni órákban. Vasárnap országossá válik a kánikula, a nagy meleget délután elvétve egy-egy zápor, zivatar frissíti fel.

Az augusztus meleg nyári idővel kezdődik. Bár kedden egy gyenge hidegfront okoz szórványos záporokat, a lehűlés csak kismértékű és átmeneti lesz.