Vágólapra másolva!
Könnyebb lélegezni Moszkvában: jelentősen javult a levegő minősége szerda reggelre. A hőség a napokban egy-két fokkal enyhül; tartós javulás azonban nem várható, mert a hétvégétől visszatér a szélsőséges forróság.
Vágólapra másolva!

A vízszintes látótávolság 7-12 kilométerre nőtt szerda reggel Moszkvában, és a légszennyezettség az előző napokhoz képest jelentősen csökkent. Hétfőn még egy kilométerre sem lehetett ellátni a füstködben. Kedden azonban a légköri instabilitás növekedésének köszönhetően előbb délután alakult ki elszórtan záporeső a városban, majd éjszaka és szerda hajnalban vonult végig egy zivatarzóna. A nagy függőleges kiterjedésű zivatarfelhők átkeverték a légkör alsó 5-8 kilométeres rétegét, jelentősen csökkentve a szennyező anyagok felszíni koncentrációját. A csapadék kimosó hatása is tovább csökkentette a szennyezettséget.

Csak átmeneti a javulás

Szerdától péntekig Moszkvában kissé enyhül a kánikula, de még így is a hőmérséklet több mint 10 fokkal haladja meg a szokásos mértéket, elérve a 32, 34 fokot. A sok napsütés mellett elszórtan, főként a délutáni órákban fordulhat elő jótékony hatású záporeső, zivatar. A számítások szerint viszont a hétvégétől visszatér az extrém forróság, a hőmérséklet ismét 35 fok fölé emelkedik. Így a légszennyezettség két nagy forrása, a városi szmog és a város környéki tüzekből eredő füstszennyeződés is újra megerősödhet.