Heves esőzések várhatók Olaszországban

Vágólapra másolva!
Egy mediterrán ciklon nagy mennyiségű csapadékot zúdíthat Olaszország északi részére, és a ciklon nálunk is érezteti hatását.
Vágólapra másolva!

Egy alacsony nyomású képződmény jelent meg a Földközi-tenger nyugati medencéjében, ami középpontjával jelenleg Szardínia és Korzika térségében örvénylik. A ciklon az előrejelzések szerint előbb északi, majd északnyugati irányba mozdul el Németország, Franciaország és a Benelux államok felé felé, útját pedig intenzív csapadékhullás kíséri elsősorban Olaszország északi felén és Svájcban, de Északkelet-Franciaországban is és később a Benelux államokban is jelentős eső eshet.

Az észak-olasz régióban vasárnap reggelig többfelé várható 50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, és az Alpok vonulatai mentén pedig vasárnap is számolni kell újabb kiadós csapadékkal. Az intenzív esőzés akár hirtelen áradásokat is okozhat Olaszország északi tartományaiban. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a csapadék mennyiségének előrejelzése bizonytalanságokat rejt.

Vasárnap hajnalban a csapadékzóna Franciaország északkeleti határvidékére is megérkezik, és bá itt kissé már csökken az intenzitás, még így is többfelé hullhat 30-40 mm-t meghaladó mennyiség a nap folyamán a francia határvidéken.

A ciklon útján nemcsak nagy esők, de 60-70 km/órás viharos szelek is kísérik már az éjszaka folyamán.

Ennek a mediterrán ciklonnak a hidegfrontja közelíti meg vasárnap a Kárpát-medencét délnyugat felől, majd halad át a térségen. A front átmeneti enyhülést és nedvesebb légtömegeket hoz, ezért már vasárnap több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására.