Véget ért a hőhullám-rekord Moszkvában - jön az ősz

Vágólapra másolva!
Több mint egy hónapon keresztül tartott a kánikula a Kelet-európai-síkságon. Az évszázados hőmérsékleti rekordok megdőlése után erdőtüzek tették szomorúan emlékezetessé a rendkívüli időjárást.
Vágólapra másolva!

"Csupán" 29 fokot ért el a hőmérséklet csúcsértéke hétfőn Moszkvában. Július 13-a óta ez volt az első nem kánikulai nap az orosz fővárosban. Ilyen hosszú hőhullám a mérések kezdete óta - mintegy száztíz éve - nem volt, sőt még félhavi folyamatos kánikula is nagyon ritkán fordul elő. Július második felében nyolc napon keresztül 35 fok felett tetőzött a hőmérséklet, ekkor született meg az új, 38,2 fokos abszolút moszkvai melegrekord.

A nagy meleg alacsony páratartalommal járt, amely egyfelől segítette elviselni a kánikulát, másfelől azonban kedvezett az erdőtüzek kialakulásához. Augusztus elején a tüzekből származó füstfelhő elérte az amúgy is napról-napra szennyezettebbé váló metropoliszt: a füstködben gyakran 500 méter alá csökkent a látótávolság.

A különleges időjárási eseményt a tartósan a kontinens keleti szélén elhelyezkedő anticiklon okozta, amely távol tartotta a hidegfrontokat a térségtől, és folyamatosan megújuló, lassú áramlást biztosított a szubtrópusi, forró és száraz légtömegeknek.

A hónap közepén az anticiklon fokozatosan leépült, az időjárási frontok egyre közelebb kerültek Moszkvához. Kedden a záporok, zivatarok mellett a hőmérséklet nem haladta meg a 25 fokot. A szerdai átmeneti melegedést követően csütörtökön markáns hidegfront érkezik, amely igazi őszi időt hoz a térségbe - kiadós esőzés kíséretében.