Visszatér a kánikula - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az átmeneti felfrissülés után ismét melegszik az idő, a hét közepétől lassan visszatér a kánikula. A szív és keringési betegeket fokozottan terheli ez az időjárás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán tovább melegszik a levegő, gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni, ami tompasággal, fáradtságérzéssel, az erre érzékenyeknél fejfájással is járhat. A gyulladásos tünetek erősödésére is lehet számítani, ilyenkor gyakrabban jelentkeznek a felsőlégúti megbetegedések. A panaszok csökkentéséhez javasolt megfelelő vitamin és ásványi anyagokat a tejtermékekből, a joghurt, kefir, valamint savanyú káposztából, citromból, csipkebogyóból vehetjük magunkhoz.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Csütörtökön közel 30 fokra melegszik a levegő, frontmentes, de szeles idő várható. A szélre érzékenyek tapasztalhatnak szédülést, fejfájást, az egyre melegedő idő koncentrációs zavarokat, fokozott tompaságot is okozhat. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás is felléphet. A nappali meleget kellemesen hűvös éjszaka követi, így alvászavarokkal nem kell számolni, pihentető éjszaka elé nézünk. Csapadék nem valószínű, de az északi határszélen kialakulhatnak kisebb záporok.

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül, szinte zavartalan napsütés várható. Az időjárás kedvez az ünnepi programoknak, zápor csak elvétve fordulhat elő. Az ország déli felén várható melegebb, itt kánikulai időre készüljünk. A szabadtéri programokon résztvevőknek ajánlott a szalmakalap, napszemüveg és a napvédő termékek használata.