Vágólapra másolva!
Szupercellát fotózott az OzoneNetwork egyik olvasója Győrtől délre. "Rögtön az első képnél még egy meteor is szerencsésen rákerült a csillagos égi háttérre" - írja a felvételek kapcsán. 
Vágólapra másolva!

Szupercellát fotózott Szitkay Gábor amatőr csillagász augusztus 15-én este Győr környékén, Nyúlon (a község a várostól tíz kilométerre délre fekszik). "Az esti felvételnél csak az emelkedő nagy felhőkupolákat kívántam megörökíteni a villámjaikkal. Úgy 60-80 km-re volt ekkor. Rögtön az elsőnél még egy meteor is szerencsésen rákerült a csillagos égi háttérre" - írta Szitkay Gábor az OzoneNetworknak a fotókról.

"Későb felmentem a csillagvizsgáló 8 méterrel magasabb peremére, hogy jobb kilátásom legyen kelet felé. Ekkor vettem észre a nagy, szupercellákra jellemző körívet. Nagyon aktív volt, szerintem északkeletnek tartott, és mintha az egész forgott volna is. Mindez most vasárnap éjfélkor történt" - írta olvasónk.

Fotó: Szitkay Gábor

Fotó: Szitkay Gábor

"Másnap, hétfő délután négykor újra észrevettem egy szupercellát, pontosan ugyanabban a látszó pozícióban, mint az esti, bár ez szerintem már sokkal messzebb volt, vagy 100-140 kilométerre. A 17 mm-es alapobjektívbe épp belefért a bal széle is" - kommentálta képeit Szitkay Gábor.

Fotó: Szitkay Gábor

A szupercella 10-30 kilométeres vízszintes és nagyjából 10 kilométeres függőleges kiterjedésű viharobjektum, amelyben függőleges tengely mentén örvénylik a levegő. A tornádók keletkezése az esetek nagy részében zivatarcellához köthető.