Illóolajos biohab válhatja le a műanyag csomagolást

Vágólapra másolva!
Teljesen bio csomagolóanyagot hoztak létre fiatal amerikai kutatók mezőgazdasági hulladék és gomba segítségével. A biohabot ötvenszer kevesebb energiába kerül előállítani, mint az eddig használt polisztirolt.
Vágólapra másolva!

A gomba alapú anyag előállítása a szintetikus polisztirén habokhoz képest töredéknyi energiát emészt fel, teljesen természetes összetevőkből készül, a végtermék pedig biológiai úton lebontható, háztartásokban is egyszerűen komposztálható csomagolóanyag. Erről már korábban beszámoltunk, de most a feltalálók a gombaszálakból és mezőgazdasági hulladékokból előállított anyag energialábnyomát egy új sterilizációs eljárással még az eddiginél is kisebbre képesek csökkenteni.

Az öko-csomagolóanyag a polisztirol habok energiaszükségletének mindössze két és fél százalékából előállítható.


Mezőgazdasági hulladékból készül az ökocsomagolás

A polisztirol habokat a világ minden táján hatalmas mennyiségben használják műszaki cikkektől bútorokon és dísztárgyakon keresztül a lehető legtöbb törékeny termék csomagolására, és gyakran felbukkan épületek szigetelésében is. Ha ezeket mind le lehetne cserélni egy olyan, teljesen organikus anyagra, melynek sem előállítása, sem pedig lebomlása nem terheli a környezetet, az anyag a zöld találmányok sorában előkelő helyet foglalhat majd el.

Forrás: Ecovativedesign.com

Így néz ki a már legyártott öko-csomagolóanyag

A biohab kifejlesztője, a két fiatal mérnök által alapított amerikai Ecovative Design olyan felesleges mezőgazdasági hulladékokon növeszt gombaszálakat, mint például a gyapotmag vagy a farost.

A cég műanyag öntőformákat készít, megtölti mezőgazdasági hulladékkal, majd hozzáadja a micéliumot (ez a gomba tenyésztestét felépítő sejtfonalak szövedéke), mely idővel körbenövi és gyakorlatilag teljesen felemészti a hulladékot. Amint az anyag eléri a megfelelő formát, hőkezeléssel megállítják a növekedését, és a csomagolóanyag már készen is van.

Az Ecocradle fantázianevet kapott termék eredeti verziója már önmagában tizedannyi energiát emészt fel, mint a hagyományos polisztirén habból készült csomagolások, de az új sterilizációs eljárás - melyet fahéj-, kakukkfű-, oregánó- és citromfűolaj keverékével végeznek - nagyjából mindössze két és fél százalékát igényli annak az energiának, ami a régi műanyaghabok gyártásához kellett.

Forrás: Ecovativedesign.com

A zöld szigetelőanyag mintadarabja a falon

Ez a módszer ráadásul még azt is lehetővé teszi, hogy szabad ég alatt növekedjen az anyag, nem csak azokban a teljesen steril helyiségekben, amiket eddig voltak kénytelenek használni.

2007-ben fejlesztették ki első, hasonló eljárással készült anyagukat, melyet házszigetelésre szántak, s ezzel többek között európai díjat is nyertek. A termék a Greensulate nevet kapta, és 2011-től lesz kereskedelmi forgalomban kapható.


Illóolajokkal sterilizálják a gombatelepet

Az eredeti eljárás során forró gőzös kezeléssel akadályozzák meg, hogy más spórák megfertőzhessék az anyagot, de a jövőben a National Science Foundationtől kapott mintegy 180 ezer dolláros támogatás segítségével egy sokkal hatékonyabb új eljárást is bevethetnek. A sterilizációt eszerint gőz helyett természetes olajok segítségével végzik, mely még az eddigieknél is tovább csökkenti az előállítás energiaigényét.

A fejlesztést támogató National Science Foundation, a USA Kongresszusa által 1950-ben a tudományos fejlődés segítésére létrehozott ügynökség egyébként évente összesen majdnem 7 milliárd dollárt oszt szét az Egyesült Államok különféle egyetemei, kutatóintézetei és innovatív fejlesztésekkel előálló cégei között.

Díjakkal segítik a két fiatal mérnök kutatását

Az Ecovative Design céget 2007-ben alapította két frissen diplomázott fiatal mérnök: Gavin McIntyre és Eben Bayer. A cégalapítás előtt még E-team néven hozták létre első, házak szigetelésére szánt gombaalapú anyagukat, melynek kutatására már akkor is több mint tizenötezer dolláros támogatást sikerült szerezniük, többek között az amerikai környezetvédelmi ügynökségtől, az EPA-tól. Mióta a vállalat keretein belül folytatják tovább a kutatásokat, az NSF anyagi segítségén kívül más kutatóintézetektől, kormányügynökségtől és hatóságtól nyertek már támogatást, illetve különböző díjakat.