Melegfronti hatás a hosszú hétvégére - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hosszú hétvégére igazi nyári idő várható, a nappali hőmérséklet eléri a 30 fokot. Az egyre melegedő idő tompultságot, figyelmetlenséget okoz, és a szív és keringési betegeket is fokozottan terheli ez az időjárás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül, az erre érzékenyeknél fejfájás, rossz közérzet alakulhat ki. Ajánlott a könnyű étkezés és sok folyadék fogyasztása. Az ország nagy részén napsütéses idő várható, amit főként a Dunántúlon felhősödés zavarhat meg. Az időjárás kedvez az ünnepi programoknak, napközben csapadék nem valószínű, de a nyugati határszélen a koraesti órákban előfordulhat zápor, így itt az esőkabátot célszerű magunkkal vinni. Az ország déli felén várható melegebb, itt napközben kánikulai időre készüljünk. Az esti tűzijátékra csökken a meleg, így egy kardigán már szükséges lehet.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Szombaton frontmentes, kellemes nyári idő várható. Bátran lehet tervezni szabadtéri programot, akár vízpartra, akár a hegyekbe. További melegedés várható, ajánlott a nehéz fűszeres, zsíros ételek kerülése, bőséges folyadék fogyasztása. A vasárnapi melegfronti hatás már ma is okozhat vérnyomás ingadozást, fejfájást, szédülést. A kánikula érzékenyeknél is rosszabb közérzet jelentkezhet.

Vasárnap melegfronti hatás érvényesül, erősödhetnek a gyulladásos és vérzéses tünetek. Igazi kánikulai idő várható, az erre érzékenyeknél jelentkezhet szédülés, rossz közérzet. A melegben a kórokozók is jobban szaporodnak, így otthon a konyhai, és egyéb tevékenységek során is érdemes a higiéniás szabályok fokozott betartása.