Jönnek-mennek a frontok - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét közepéig kitart a kánikula. Az egyre fokozódó hőség tompultságot, figyelmetlenséget okoz, és a szív és keringési betegeket is fokozottan terheli ez az időjárás. A hét közepére egy hidegfront frissíti fel a levegőt.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden tetőzik a hőség, a délelőtti órákban továbbra is melegfronti hatás érvényesül. Aki erre érzékeny továbbra is fejfájást, rossz közérzetet tapasztal. A magas porkoncentráció miatt felléphet gyakori köhögés, és a légúti betegek panaszai fokozódhatnak. Az élénk szél, szédülést, nyugtalanságot okozhat, a kisgyerekek nyűgösebbekké válnak. A közeledő hidegfront sokaknál izgatottságot, türelmetlenséget okozhat. A napközben elkortyolgatott citromfű tea jó nyugtató hatású.

A levegő porszintje magas, ami köhögési rohamokat válthat ki, és a légúti betegek panaszait fokozhatja. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, ami több fokos lehűlést hoz magával. Az erős szél miatt kellemetlenebbnek érezzük a levegőt, sokaknál fejfájással, szédüléssel is járhat. Országszerte esős idő várható, a keleti régióban a zivatarok kialakulására is számítani kell, ami az allergiás, asztmatikus betegségeket fokozza. A felfrissült levegőt néhány napig élvezhetjük, majd a hét vége felé ismét melegszik a levegő.

Csütörtökön frontmentes, kellemes nyári idő várható, sok napsütéssel. Esőre nem kell számítani, így az esernyőkre ma nem lesz szükség. Holnap még igazi nyári időnk lesz, de az érkező melegfront miatt fáradékonyabbak lehetünk. A hétvégére egy hidegfront hatására ismét visszahűl a levegő.