Erősödhetnek az epe- és vesegörcsök - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A kánikulát egy hidegfronti hatás enyhíti, ami fokozza a görcsökkel járó panaszokat. A magas porkoncentráció miatt a légúti panaszok is fokozódhatnak. A hét második felében újra melegszik az idő, a változékonyság a szívbetegek panaszait fokozhatja.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, ami több fokos lehűlést hoz magával. Az erős szél miatt hűvösebbnek érezzük a levegőt, a szeles idő sokaknál fejfájással, szédüléssel is járhat. Izgatottság, ingerültség, koncentrációs zavarok mellett hasi- és izomgörcsök is jelentkezhetnek, a vese- és epegörcsös panaszok ilyenkor gyakoribbak. A délelőtti órákban szükség lesz az esernyőkre. A keleti régióban zivatarok kialakulására is számítani kell, ami az allergiás, asztmatikus betegségeket fokozza. A hidegfront után felfrissült levegőben mi is felfrissülünk, jobb lesz a közérzetünk. A front gyorsan távozik kelet felé, és a délutáni órákra országszerte sok napsütés várható.

A levegő porszintje magas, ami fokozza a köhögést, és a légúti betegek panaszait. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Csütörtökön frontmentes, kellemes nyári idő várható, sok napsütéssel. Esőre nem kell számítani, így az esernyőkre ma nem lesz szükség. Az érkező melegfront miatt már ma is jelentkezhet fejfájás, fáradékonyabbak, tompábbak lehetünk. Folytatódik a felmelegedés, így még a szabadságukat töltők élvezhetik a strandolást, kirándulást. A közlekedők vezessenek figyelmesen, a gyors felmelegedés koncentráció csökkenést okoz, ami miatt romlik a reakció idő.

Pénteken melegfronti hatás várható, a déli országrészben kánikulai meleggel. Északon és a nyugati országrészben záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Ebben a régióban élő asztmások zivatar alatt ne tartózkodjanak a szabadban. A napos területeken magas UV sugárzás várható, szükséges a fényvédő krémek, kalap, napszemüveg viselete.