Hurrikánszezon: az Earl az USA-t fenyegeti, a Kompasu Koreát

Vágólapra másolva!
Napról napra erősödik az Atlanti-óceán felett az utóbbi hét legerősebb trópusi ciklonja, az Earl. A négyes szintre erősödött hurrikánban már meghaladja a 210 kilométer/ órát az átlagos szélsebesség. Bemutatjuk azt a hat trópusi vihart, amely jelenleg kavarog a Földön.
Vágólapra másolva!

Az Earl az USA keleti partja fele tart

Jelenleg a világ legerősebb trópusi ciklonja az Earl nevet viselő viharobjektum. Az Earl még a múlt hét szerdán jelent meg az Atlanti-óceán felett, és azóta napról napra erősödik a nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar. Mára negyedik kategóriájú hurrikánná fejlődött az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerint (ez azt jeleneti, hogy a hurrikán olyan erős, hogy teljesen megsemmisíti a kisebb házak tetőszerkezetét).

Az Earlben jelenleg meghaladja a 210 kilométer/órát az átlagos szélsebesség , a legerősebb széllökések pedig megközelítik a 260 kilométer/órát. A hurrikán a Karib-térség számos kisebb szigetét érintette, óriási esőzéseket okozott a Franciaországhoz tartozó Saint-Martinon és az Egyesült Államok társult államán, Puerto Ricón. Helyenként eléri a 300 millimétert is a lehullott csapadék mennyisége a térségben, így többfelé áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartanak. Az amerikai Hurrikán-előrejelző Központ számításai szerint az Earl várhatóan a hét második felében csütörtök, péntek környékén eléri az Egyesült Államok keleti partját is.


Az Earl nyomában jön a Fiona

Kedd reggelre egy újabb trópusi vihar jelent meg az Atlanti-óceánon, amelyet Fiona névre kereszteltek. A jelenlegi számítások szerint a Fiona az Earl hurrikánhoz közel teljesen azonos útvonalon vonul majd, így a Kis-Antillák szigetei és Puerto Rico környékén a hét második felében ismét viharosra fordul az időjárás.

Már több mint egy hete alakult ki a Danielle névre keresztelt alacsony nyomású rendszer. Az eltelt tíz nap alatt több mint kétezer kilométert tett meg a ciklon, amely hosszú útja során egy rövid időre négyes kategóriájú hurrikánná erősödött. Egyedül a Bermuda-szigetek lakóit fenyegette a hurrikán, amely végül a szigetektől 700 kilométerrel keletre haladt el, így jelentős károkat sehol sem okozott. A Danielle mára már trópusi viharrá szelídült, és hamarosan mérsékeltövi ciklonná alakul, amint eléri a magasabb szélességeket.


A Kompasu Koreát fenyegeti

Három aktív vihar figyelhető meg jelenleg a Csendes-óceán térségében is - a legerősebb ciklon a Kompasu. A vasárnap kialakult vihar nagyon gyorsan erősödik, és ma reggelre már második kategóriájú tájfunná fejlődött (a Saffir-Simpson skála szerint). A legerősebb széllökések már meghaladják a 210 kilométer/órát a tájfunban - és a Kompasu tovább erősödik, még mielőtt csütörtökön eléri a Koreai-félszigetet. A térségben komoly pusztítást okozhat az erős szél és a heves esőzés. A félszigeten átkelve a ciklon tovább vonul északkelet felé, és a hét végén Japán térségében ismét lakott terület fölé ér.

A Lionrock nevű vihar csütörtökön Hongkongtól északra éri el a szárazföldet az előrejelzések szerint (augusztus 27-én alakult ki). Az átlagos szélsebesség aviharban meghaladja a 100 kilométer/órát, a széllökések pedig megközelítik a 130 kilométer/órát a legfrissebb mérések szerint. A partot érő vihar várhatóan kiadós csapadékot okoz majd a térségben, így áradások és földcsuszamlások is kialakulhatnak.

Mindezeken túl egy harmadik viharobjektum is megfigyelhető a Csendes-óceánon . A hétfőn kialakult Namtheun a jelenlegi számítások szerint sehol sem éri el a szárazföldet. A vihar jelenleg a Tajvani-szoros felett mozog, így Tajvanon és Kína Fujian tartományában okoz majd kiadós esőzéseket.