Vágólapra másolva!
Helyenként lakott területeket öntöttek el a megáradt folyók Lengyelországban. A fővárosban is egyre magasabban áll a Visztula szintje. Az apadást a megújuló esőzések lassítják.
Vágólapra másolva!

Utak és egész lakónegyedek kerültek víz alá Lengyelországban a vasárnapi és hétfői esőzések következtében megáradt folyók mentén. Kedden a déli tartományokban voltak árvízkárok, szerdán az árhullám a középső országrészt érte el. Varsóban is meglehetősen gyorsan árad a Visztula. Szerencsére a májusi extrém árvizek szintjét nem közelíti meg a folyók vízállasa. A csütörtöktől kezdődő apadás lassúnak ígérkezik, ugyanis a héten még több csapadékhullám átvonul Lengyelországon, valamint a magasban megtörtént enyhülés miatt a déli határszél magashegységein olvadásnak indult a hónap elején lehullott fél méteres hó.

Újabb potenciális árvízveszély

Április óta tartós száraz időszak nem volt a térségben, így a talaj víztartalma csaknem maximális. Ez azt jelenti, hogy egy újabb nagy csapadékhullám érkezése esetén a talaj tároló kapacitása csekély, a legtöbb eső lefolyásra kerül, egy nagyobb árhullám is könnyedén kialakulhat.