Meglógott a rettenthetetlen méhészborz a prágai állatkertből

Vágólapra másolva!
Megszökött a prágai állatkert egyik félelmet nem ismerő méhészborza: valószínűleg átmászott a kétméteres kerítésen. 
Vágólapra másolva!

A Kaca névre hallgató nőstény a héten szökött meg, valószínűleg átmászott a kétméteres kerítésen - közölte az állatpark szóvivője. Az elmúlt kilenc évben, amióta méhészborzokat (Mellivora capensis) tartanak, ez az első alkalom, hogy egy példány a szabadság útjára lépett - magyarázta Jana Ptacinska.

A méhészborzok a természet legvakmerőbb állatai, ezért attól tartanak, hogy Kaca nem marad életben a "vadonban" - tette hozzá az állatkert emlősökért felelős szakembere. Az állatkert máris több tippet kapott telefonálóktól, hogy merre találhatják az elszökött példányt, de a keresés eddig nem vezetett nyomra.

Az Afrikában honos méhészborzok nem jelentenek veszélyt az emberre, de ha fenyegetve érzik magukat, agresszívvá válhatnak. A prágai egyike annak a kevés állatkertnek a világon, amelyben fogságban született hat méhészborz is. Mindannyiukat Kaca szülte, a legifjabb utód idén jött a világra.

A méhészborz ragadozó, mindenevő állat, a menyétfélék családjába tartozik. Éjszaka aktív, ritkán indul vadászni a nappal folyamán. Vadon termő gyümölcsöket, rovarokat fogyaszt, de prédájának számítanak a gerinctelenek is, megeszi a madártojásokat. Nevét onnan kapta, hogy kedvelt tápláléka a lépesméz, továbbá a vadméhek lárvái. A méhészborz 60-100 centiméter hosszú, és akár 13-14 kilósra is megnőhet.