Vágólapra másolva!
Az Igor névre keresztelt hurrikán fokozatosan erősödik az Atlanti-óceán térségében, miközben lassan mozog nyugati irányba. A következő napokban Igor megközelíti a Mexikói-öböl térségét.
Vágólapra másolva!

Az Igor névre keresztelt hurrikán fokozatosan erősödik az Atlanti-óceán felett. Felhőrendszerének középpontja jelenleg a Karib-tengeri szigetvilágtól (Dominikától, Puerto Rico-tól) nagyjából 2000 kilométerre keletre található, de a trópusi ciklon lassan mozog nyugatias irányba, és az előrejelzések szerint megközelíti a Mexikói-öböl térségét. A következő napokban a meteorológusok további erősödésére számítanak.

Igor immáron a negyedik jelentős trópusi vihar a 2010-es hurrikánszezonban. Az 5 fokozatból álló skálán, mellyel a hurrikánok erősségét jellemzik, az előző három trópusi vihar (Alex, Daniella, Earl) közül kettő elérte a 4-es fokozatot. Igor egyelőre a legalacsonyabb besorolást kapta, de hétfőre várhatóan már 3-as erősségű lesz, és vonulását ekkor közel 200 kilométeres óránkénti szelek kísérik majd.

Bár a trópusi ciklonok haladási irányának előrejelzése nem egyszerű feladat, a számítógépes modellek szerint Igor nagy valószínűséggel nem éri el az USA partvidékét, illetve a Mexikói-öböl sűrűbben lakott vidékét.

Kutatók szerint az idei hurrikánszezon, amely nagyjából június elejétől november végéig tart, a továbbiakban is igen aktívnak ígérkezik. A szakemberek még további 3-as vagy annál erősebb trópusi viharokra számítanak.