Az ország első villanyautó-töltőállomását mutatták be Székesfehérváron

Vágólapra másolva!
A villanyautók "tankolására" szolgáló elektromos töltőállomást mutattak be szerdán Székesfehérváron. A létesítményen egyszerre négy autót lehet feltölteni, de a gyorstöltés is 2-2,5 órába telik, a normál pedig 6-8 óráig.
Vágólapra másolva!

A hagyományos töltéssel 6-8 óra alatt, míg gyorstöltéssel 2-2,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni az elektromos autó akkumulátorait a most bemutatott töltőhelyszínen.

Az állomást magyar és bajor szakemberek fejlesztették ki, és a TZ Elma Zrt. mutatta be egy elektromos autóval, az Elma 2-vel együtt Székesfehérváron. A járgány teljesítménye 12 kilowatt, egy töltéssel 110-120 kilométert képes megtenni, de volt rá példa, hogy 213 kilométernyi távolságra is eljutott egy tankolással - közölte a cég képviselője, Bednár András.

Forrás: MTI

Ez az első közterületen felállított e-töltőállomás Magyarországon

A cégnek az a célja, hogy belátható időn belül az ország valamennyi városában legyen legalább tíz, a környezetbarát közlekedést szolgáló töltőállomás. Székesfehérváron szeretnék mielőbb üzembe állítani az első állomást - erre várhatóan egy éven belül kerülhet sor Viniczai Tibor alpolgármester szerint.

Az elektromos autók számának növelése nagymértékben hozzájárulna a környezet védelméhez, egy elektromos meghajtású, óránként 110- 120 kilométeres sebességre képes gépkocsi ugyanis 12 ezer kilométer megtétele alatt 1,8 tonna széndioxid kibocsátásától mentesíti a környezetet - mondta el Bednár.

A töltőállomást bemutató vállalkozás az elektromos autók gyártását is szorgalmazza, amivel közvetlenül 300, közvetve 3 ezer új munkahelyet tudnának teremteni. A kormány felkérte a céget a nemzeti elektromos közlekedés mobilitási stratégiájának kidolgozására. A tervezet már a szakértők előtt van. A TZ elektromos autóját 2007-ben mutatták be, erről szólnak az [origo] Autó rovatának videói: