Palackzsugorító és komposzt: kész a dél-alföldi hulladékkezelési projekt

Vágólapra másolva!
Már nem egyszerűen a szemétbe kerül 82 település hulladéka a Dél-Alföldön: befejeződött a régió legnagyobb környezetvédelmi beruházása, mely 345 ezer lakost érint. Szelektív hulladékgyűjtőkből viszont még mindig nincs elég.
Vágólapra másolva!

11,2 milliárd forintba került a 82 települést érintő hulladékgazdálkodási program megvalósítása - közölte Bedő Tamás (MSZP) csongrádi polgármester hétfőn a Tisza-parti városban.

A térségben évente 445 ezer köbméter hulladék keletkezik, erre biztosít hosszú távú megoldást a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt (a program honlapja itt található).


Rekultiváltak 83 régi hulladéklerakót is

A 2002-ben indult projekt részeként Felgyőn és Kiskunhalason regionális hulladékkezelő központ, Kalocsán egy hulladékátrakó állomás, Vaskúton, Kiskunhalason és Felgyőn hulladékválogató épült. Vaskúton, Kiskunhalason, Felgyőn és Kalocsán komposztáló telepeket alakítottak ki, tizenhárom településen pedig hulladékudvarokat létesítettek.

Közel négyszáz szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki (ez volt a második legnagyobb ilyen fejlesztés Magyarországon), és rekultiváltak 83 régi hulladéklerakót. A projekt részeként 6,6 millió euró értékben szereztek be járműveket, a hulladék gyűjtéséhez, kezeléséhez eszközöket.

A résztvevő települések már tervezik a hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztését: többek között új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket építenének, szintén uniós támogatással.

A fejlesztés 11,2 milliárd forintos költségének 75 százalékát az Európai Unió fedezte, 15 százalékát a magyar költségvetés, 10 százalékát pedig a 82 érintett település állta Bács-Kiskun, Csongrád és Baranya megyében.