Éhes békák segítenek a kakaóültetvényeseknek

Vágólapra másolva!
Kifizetődő lehet az Indonéziában őshonos békák védelme az ottani kakaóültetvényeseknek. Egy békafaj behurcolt hangyákkal táplálkozik Celebesz szigetén, és megakadályozza az agresszív rovarok pusztításait.
Vágólapra másolva!

Az egész ökoszisztémát a feje tetejére állítják a behurcolt, agresszív hangyák Celebeszen. Többek között veszélyeztetik az őshonos hangyafajokat, amelyek például megakadályozzák bizonyos betegségek terjedését a kakaónövények között.

Mivel Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, a termés mennyisége és minősége óriási szerepet játszik az ország gazdaságában.


Varangyok kontra sárga őrültek

Tizennégy kakaóültetvényen gyűjtöttek adatokat Celebesz központjában, a Lore Lindu Nemzeti Park tőszomszédságában az ausztrál Adelaide Egyetem és a németországi Göttingeni Egyetem kutatói.

Meglepő felfedezést tettek: az őshonos celebeszi varangy (Ingerophrynus celebensis) elsősorban a sárga őrült hangyával (Anoplolepis gracilipes) táplálkozott az ültetvényeken - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society - Biological Sciences című brit tudományos folyóiratban.

Forrás: AFP

A hangyafaj színéről és csapkodó mozgásáról kapta a nevét

A sárga őrült hangyát a hetvenes évek végén hurcolták be a szigetre. Az agresszív faj hangyasav segítségével sikeresen megvédi magát nála jócskán nagyobb állatokkal, de akár az emberrel szemben is.

Alapvetően egy szigetre behurcolt faj esetében azt lehetne feltételezni, hogy veszélyezteti a bennszülött fajokat - magyarázta Thomas C. Wanger, a kutatás vezetője. A celebeszi varangyra azonban ez nem érvényes - a békák megeszik a betolakodókat, ez pedig pozitív hatással van az őshonos hangyafajokra, és közvetetten a kakaónövényekre.

Wanger ebből azt a következtetést vonja le, hogy a varangyok fontos ökológiai szerepet töltenek be, egyúttal ingyenesen segítik a kakaóültetvényeseket. Ennek biztosításához pedig fontos lenne megvédeni a varangyokat a trópusi esőerdő drámai léptékű pusztításának következményeitől.