Szükségállapotot rendeltek el az Igor miatt Kanadában

Vágólapra másolva!
Óriási esőzéseket okoz az Igor hurrikán Kanada partjainak közelében, Új-Fundland térségében. A trópusi ciklon mérsékeltövi ciklonná alakult a magasabb szélességi fokokra érve, de még mindig 130-160 km/órás széllökéseket produkál.
Vágólapra másolva!

Az immár 15 napja jelenlévő alacsony nyomású képződmény már közel háromezer kilométert tett meg, és kedden már Kanada keleti partjai mentén okozott kiadós esőzéseket. Mivel az Igor már elhagyta a trópusi szélességeket, mérsékeltövi ciklonná alakult, ám a benne fújó szelek még mindig hurrikán erősségűek, az átlagos szélsebesség megközelíti a 130 kilométer/órát, a legerősebb széllökések pedig elérik a 166 kilométer/órát.

Az országban több tíz millió dolláros károkat okozott az Igor. Több helyen is 200 millimétert meghaladó mennyiségű eső esett - így áradások alakultak ki. A rengeteg eső miatt utakat kellett lezárni, többfelé vízben állnak a lakóházak, és az erős szél a villanyvezetékeket is megrongálta.

Kanada 14 városában kellett szükségállapotot elrendelni. Több iskolát bezártak és a St. John Nemzetközi Repülőtéren több repülőjáratot is töröltek a rossz idő miatt.


Plusz energiát szippantott magába

A ciklon várhatóan északnyugat felé haladva tovább folytatja útját, lassan veszít erejéből, és a hét második felében teljesen leépül Grönland és Kanada között elhelyezkedő Labrador-tengeren.

Szokatlan, hogy egy trópusi ciklon továbbra is ilyen erős marad annak ellenére, hogy elérte a magasabb szélességi fokokat . Ennek oka, hogy a trópusi ciklonok kialakulásához és fejlődéséhez meleg, nedves trópusi levegőre és hasonlóan meleg, 26-27 fokos tengervízre van szükség. Ha ezek közül bármelyik tényező hiányzik, nem alakulnak ki trópusi ciklonok. A kialakult rendszerek keletkezési helyükhöz képest több ezer kilométert is megtehetnek, de ha szárazföld vagy hidegebb tengervíz fölé érnek gyorsan veszíteni kezdenek erejükből, hiszen megszűnik a nedvesség- és energia-utánpótlásuk.

Az Igor ezzel ellentétben nem hogy nem gyengült Kanada térségében, de az előző napokhoz képest egy kicsit még erősödött is. A kanadai meteorológusok szerint ez annak köszönhető, hogy a térségben egy másik alacsony nyomású rendszer is megfigyelhető volt, és az Igor ennek a rendszernek az energiáját is magába szippantotta.

A ciklon egyébként az idei Atlanti-óceáni hurrikánszezon eddigi legerősebb viharobjektuma: szeptember 8-án alakult ki az Atlanti-óceán térségében, Afrika nyugati partjainak közelében.