Frontok zavarják a szép őszi időt - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét végéig kellemes őszi idő várható. A reggeli ködfoltok miatt az autósok ne a megszokott rutin szerint vezessenek. Napközben sok napsütés, pozitív hangulatú idő várható. Az emelkedő légszennyezettség felső légúti irritációt okozhat, így gyakoribbak a köhögéses panaszok. Melegfronti hatás okozhat panaszokat.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön sem lesz jelentős változás az időjárásban, napos szép őszi idő várható. Csapadékra nem kell számítani. Érdemes kihasználni a napsütés előnyös hatását, a napfürdő elsődleges D-vitamin forrásunk, ugyanakkor az immunrendszer számára is nagyon fontos, hatékony védelmet jelent a vastagbél-, a mellrák leküzdése során. A közelgő melegfrontot az erre érzékenyek már ma is érezhetik. Az emelkedő légszennyezettség miatt felsőlégúti irritáció léphet fel, gyakoribbá válhatnak a köhögéssel járó panaszok. A parlagfű allergiások tünetei nem csökkenek a napokban, különösen a keleti országrészben magas a pollenkoncentrációja.

A szálló por szintje növekszik, és a légszennyezettség szintje is megemelkedett. A légköri pollenkoncentráció is emelkedést mutat, inkább a keleti országrészben okoz erősebb panaszokat, ahol a parlagfű pollenkoncentrációja igen magas, de jelen van még a csalán és a fűfélék pollenje is.

Pénteken is folytatódik a kellemes őszi idő, de már gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat. Koncentrációs zavarok léphetnek fel, fokozott álmosságot, fáradtságot lehet tapasztalni. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás léphet fel. Az esernyőkre ma sem lesz szükség, az élénk szél azonban okozhat izgatottságot, szédülést, alvászavarokat az erre érzékenyeknél.

Szombaton is marad a melegfronti hatás, kellemes meleg idő várható 20 fok feletti hőmérséklettel. Tökéletes kirándulóidő kínálkozik, de a kiskerti programoknak is kedvez az időjárás. Vasárnap csapadékosabbra fordul az időjárás, a nyugati országrészben már szükséges lehet az esernyő.