Vágólapra másolva!
Általános nagytakarítást szervez Romániában egy önkéntesekből álló mozgalom szeptember 25-ére. A cél az erdőkön, mezőkön, patakon, folyók partján, de akár a Retyezát Nemzeti Parkban szétszórt mindenféle szemét összegyűjtése a lehető legnagyobb mennyiségben.
Vágólapra másolva!

Jelen állás szerint valamivel több mint 60 ezer önkéntes vállalkozott arra Romániában, hogy részt vesz az ország egyik legambiciózusabb környezetvédelmi akciójában. A szeptember 25-i szemételtakarítási napot több bukaresti környezetvédő szervezet 32 tagja kezdeményezte.

A Nike sportszerek szlogenjére (Just Do It) hasonlító nevű mozgalom, a Let's Do It Romania észt, lett és litván minta nyomán szerveződik. A cél a természetben szétszórt szemét - például sörösüvegek, műanyag palackok, háztartási hulladék - begyűjtése minél nagyobb mennyiségben. Észtországban, ahonnan a mozgalom 2008-ban indult, egy nap alatt mintegy 10 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze.


A nagyipari szemetelőkkel nem foglalkoznak

A mozgalom önkéntesei szombaton állnak neki kitakarítani szűkebb környezetüket Romániában. A szervezők ehhez részletes térképekkel szolgálnak, megszervezik az önkéntesek szállítását, védőkesztyűt, szemétgyűjtő zsákokat biztosítanak.

A szervezők ötfős csoportban várják még két napig a jelentkezőket, akik szombaton az ő környékükért felelős önkéntestől kapják meg a nagyobb szeméthalmokat jelző térképeket. Az akció szombat reggel 7-kor kezdődik regisztrációval és legkésőbb 16 óráig befejeződik, amikor is az önkéntesek lepakolják a szeméttel teli zsákokat a gyűjtőpontokon. A mozgalom azokat is várja, akik szállítójárművekkel tudnak a szemét elszállításában segédkezni.

Forrás: Letsdoitromania.ro

Így úszik a szemét a Maroson (a fotó a nyári szeméttérképezés során készült, további képek itt)

A legnagyobb szemétdombokkal, az illegális szemétlerakókkal nem foglalkozik a mozgalom, mert azok felszámolásához nem elég a 60 ezer önkéntes lelkesedése. Az, hogy mennyi szemetet sikerült összegyűjteni szerte az országban, az szeptember 27-e után derül ki, amikor összesítik az önkéntes csoportok vezetőinek a helyszínen rögzített vagy sms-ben elküldött jelentéseit.


Százmilliós költség

A mozgalom által szerkesztett szemétgyűjtési kézikönyv azonban arról tájékoztat, hogy nem mindenik gyűjtőpontnál lesz szelektív hulladékgyűjtés. Ha igen, akkor a szemetet az alábbi kategóriák szerint válogatják szét: egy helyre kerül a műanyag és a gumi, majd az üveg és a fém. Külön gyűjtik a túlméteretes, a gyűjtőzsákokba be nem férő hulladékokat, és ha van lehetőség, akkor az építkezési hulladékot. A szervezők közölték: az összegyűjtött szemét mindenképpen előválogatás után kerül a hulladékkezelő cégekhez.

A mozgalom tavasz óta szerveződik. A leghosszabb időt a szeméthalmok feltérképezése emésztette fel. A szintén önkéntesekkel - GPS-szel és papírtérképekkel felszerelkezve - végzett felderítés május 8-án kezdődött a Bánságban, azaz Temes és Krassó-Szörény megyében, és július 18-án fejeződött be Belső-Erdélyben és a magyar-román határ közelében, azaz Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyében. (Kolozsvár környékének legszemetesebb helyszíneit például ezen a térképen lehet megnézni.)

A Let's Do it Romania pénzügyi jelentése szerint az egész akció 5,17 millió lejbe (341 millió forintba) kerül, amelyet jórészt céges és magánszemély támogatók állnak. Az akciót akár 2,5 lej - mintegy 1600 forint - átutalásával is lehet segíteni, de szervezők természetbeni felajánlásokra, ingyenes szolgáltatásokra (szállítás, üzemanyag, GPS eszközök, kesztyűk, zsákok) alapoznak. A nagytakarítási nap kiemelt támogatója a bukaresti környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium (MMP).

Honnan indult a mozgalom?

A Let's Do It szemétgyűjtő mozgalom ötletgazdája az észt Toomas Trapido, és a Skype internetes telefon egyik alapítója, Ahti Heinla. 2008-ban mintegy 11 ezer illegális szeméthalmot térképeztek fel a 47 ezer 227 négyzetkilométeres Észtországban, majd a május 3-ára kitűzött napon 10 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze. Idén Szlovéniában 246 ezren vettek részt a szemétgyűjtésben, míg Portugáliában mintegy 100 ezer volt a résztvevők száma. A következő években Brazíliában, Indiában, Szerbiában és Ukrajnában szerveződik hasonló akció, de beszállna San Francisco városa is.