Szerdán még hidegfronti hatás várható - humánmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szerdán még borongós, csapadékosabb idő várható, csütörtöktől azonban már a jótékony hatású napsütésé lesz a főszerep.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán gyenge hidegfronti hatás várható. A gyakran megélénkülő szél, valamint az elsősorban északon és nyugaton kialakuló futó záporok erősen csökkentik a hőérzetet. Az élénk szél főként a gyermekek esetében nyugtalanságot okozhat, ugyanakkor a fronthatás miatt álmosság, fokozott fáradtság léphet fel a hidegfrontra érzékenyek körében. Az utakon az erős oldalszél csökkenti a járművek menetstabilitását.

A szálló por és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. A sok csapadéknak köszönhetően a pollenallergiások is kissé fellélegezhetnek, a hétvégi eső kimosta a levegőből a virágpor jelentős mennyiségét, viszont még így is közepes mértékű a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén az üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja.

Csütörtökön nem várható fronthatás, csendes, őszi idő lesz, azonban a szélre érzékenyeknél az élénk légmozgás még panaszokat okozhat. Többórás napsütés várható, ezért javasolt több időt a szabadban tölteni, és élvezni a napfény jótékony hatásait.

Péntektől már gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, a magasban egyre melegebb levegő fog áramlani az ország felé. A fronthatás miatt nyugtalanság, idegesség, vérnyomás emelkedés léphet fel az érzékenyek körében. Az utakon nemcsak a megnövekedett hétvégi forgalom miatt javasolt türelmesebben, figyelmesebben vezetni.