Kissé hűvös, de napos idő, javuló közérzet várható a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hétvégén még nem kell markáns fronthatásra számítani, hétfőn azonban már melegfronti hatás terhelheti a szervezetet. Érdemes kihasználni a hétvégi bár kissé hűvös, de kirándulásra alkalmas, napsütéses időt.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton eleinte országszerte felhős lesz az ég, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet, sokfelé lehet számítani több órás napsütésre. A napfényes, azonban továbbra is hűvös, őszi idő miatt magas lesz a megfázásveszély, réteges, meleg öltözet javasolt a szabadtéri programokhoz. Markáns fronthatás nem várható. Naplemente után gyorsan esik majd a hőmérséklet, érdemes a kora esti órákban egy forró fürdővel, vagy egy csésze meleg teával felmelegíteni szervezetünket.

A szálló por koncentrációja kissé növekszik, míg a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. Az üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja közepes mértékű marad.

Vasárnap gyenge melegfronti hatás várható. Továbbra is marad a változóan felhős idő, azonban mindenütt dominál majd a napsütés. Erősödhet a fejfájás, rosszabbodhat a koncentráló képesség. Az autóval közlekedőknek javasolt a reggeli órákban a ködfoltokra, a nap folyamán pedig az esetlegesen megnövekvő reakcióidőre ügyelni, érdemes óvatosabban vezetni, nagyobb követési távolságot tartani. Alvászavarok, nyugtalanság többeknél jelentkezhet.

Hétfőn erősödik a melegfronti hatás, fokozódhatnak a fejfájós panaszok, alvási nehézségek. Bár csapadék nem várható, a magasban beáramló melegebb levegő miatt sokan megérezhetik a légköri paraméterek változását. Az ilyenkor előforduló gyulladásos tünetek ellen összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani, melyek megtalálhatók a rizsben, tésztafélékben és a burgonyában.