A frontmentes vasárnapot megterhelő hétkezdet követi- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Frontmentes, jobbára napos idővel zárul a hét, hétfőn viszont már gyenge melegfronti hatás várható. A jövő hét közepéig a csapadékhajlam is megnő, az időjárás-érzékenyekre megterhelő időszak vár.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap a Dunántúlon lesz borultabb az ég, a keleti országrészben a reggeli ködfoltok hamar feloszlanak. A napfényes, azonban továbbra is hűvös, őszi idő miatt magas lesz a megfázásveszély, réteges, meleg öltözet javasolt a szabadtéri programokhoz. Markáns fronthatás nem várható. Naplemente után gyorsan esik majd a hőmérséklet, érdemes a kora esti órákban egy forró fürdővel, vagy egy csésze meleg teával felmelegíteni szervezetünket.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. Az üröm, a parlagfű és a csalánfélék pollenkoncentrációja a Dunántúlon alacsony, máshol közepes mértékű.

Hétfőn gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetet, fokozódhatnak a fejfájós panaszok, alvási nehézségek. Bár csapadék nem várható, az élénk délkeleti széllel beáramló melegebb levegő miatt sokan megérezhetik a légköri paraméterek változását. Az ilyenkor előforduló gyulladásos tünetek ellen összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani, melyek megtalálhatók a rizsben, tésztafélékben és a burgonyában.

Kedden ismét gyenge melegfronti hatás várható, már csapadékra is számítani kell. Az ízületi panaszokban szenvedők előre megérezhetik a nyugat felől érkező csapadékzónát. Javasolt több tejterméket fogyasztani, az ezekben megtalálható tápanyagokra most fokozottan szüksége van a szervezetnek.