Hétfőtől fronthatások terhelik a szervezetet - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A többfelé napos hétvége után hétfőn gyenge melegfronti hatás várható. A hét közepéig a csapadékhajlam is megnő, az időjárás-érzékenyekre megterhelő időszak vár.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetet, fokozódhatnak a fejfájós panaszok, alvási nehézségek. Bár csapadék nem várható, az élénk délkeleti széllel beáramló melegebb levegő miatt sokan megérezhetik a légköri paraméterek változásait. Az ilyenkor előforduló gyulladásos tünetek ellen összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani, melyek megtalálhatók a rizsben, tésztafélékben és a burgonyában.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. Az üröm, a parlagfű és a csalánfélék pollenkoncentrációja a Dunántúlon alacsony, máshol közepes mértékű.

Kedden ismét gyenge melegfronti hatás várható, már csapadékra is számítani kell. Az ízületi panaszokban szenvedők előre megérezhetik a nyugat felől érkező csapadékzónát. Javasolt több tejterméket fogyasztani, az ezekben megtalálható tápanyagokra most fokozott szüksége van a szervezetnek.

Szerdán kettős fronthatás lesz, mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra érzékenyeknél előfordulhatnak panaszok. Csapadék főleg a délelőtti órákban várható. Ízületi panaszokkal, fejfájással, vérnyomás-ingadozással küzdhetnek a frontérzékenyek.