Ronthat a vörösiszap-katasztrófán a további esőzés

Vágólapra másolva!
Kedd éjszaka és szerda délelőtt jelentős csapadék eshet a Dunántúlon, ami segíthet lemosni a vörösiszapot Devecseren és környékén, de ugyanakkor ronthat is a katasztrófahelyzeten Veszprém megyében.
Vágólapra másolva!

18:00

Ezekben a percekben éri el egy kiterjedt csapadékzóna a katasztrófa sújtotta településeket. A csapadéksáv csak lassan helyeződik át, így előreláthatólag az éjszaka nagy részén esőre van kilátás ebben az országrészben.

Gátszakadás a kolontári vörösiszap-tározónál

Súlyosbíthaja a katasztrófahelyzetet a Devecser térségében kedd éjszakára és szerdára várható jelentős, a 20 mm-t is elérő csapadék. Veszprém megyében három községet árasztott el hétfőn az erősen maró hatású, veszélyes anyag, a barna- vagy vörösiszap.

Bár alapjában véve az esővíz kimosó, koncentráció-hígító hatásával lehet számolni, fontos, hogy a tározóból ne mosson ki további szennyezőanyagokat az esetleg intenzíven hulló csapadék, másrészt az esővíz hatására gyorsabban terjedhet a vörösiszap a Mosoni-Dunáig. Szerda délutántól lehet a térségben ismét csapadékmentes, szárazabb időre számítani.

Az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójából kiszabadult ár Devecser irányába folyt. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki, és Kolontárt, valamint Somlóvásárhely községeket is elárasztotta.

Egy melegfront miatt zuhog

A további várható esőzést az okozza, hogy egy melegfront vastag felhőzete vonul át a Kárpát-medence felett. Kedd éjszaka és szerda délelőtt a Dunántúlon várható jelentős mennyiségű csapadék, mely helyenként a 20 mm-t is meghaladhatja. Ugyanakkor a középső és keleti országrészben felszakadozik a felhőzet, és több órára kisüt a nap.

Csütörtökön száraz, ugyanakkor kissé hűvös levegő érkezik, végre országszerte napos időre van kilátás. A vénasszonyok nyara azonban nem érkezik meg, hiszen a hőmérséklet kora délután is éppen hogy meghaladja a 15 fokot. Ugyanakkor az alacsony páratartalom miatt a hőérzet magasabb lesz a ténylegesnél.