Vágólapra másolva!
Kedd reggel sokfelé volt fagy a kontinens keleti részén. A száraz, hűvös levegő a Kárpát-medencébe is beszivárog keleties áramlással, így a hétvégén helyenként deres lesz a táj.
Vágólapra másolva!

Oroszországban és Ukrajna északi részén kedd reggel sokfelé volt fagy, helyenként -5 fok alá csökkent a hőmérséklet. A térség felett egy anticiklon épült ki. Az anticiklon felhőoszlató hatással rendelkezik, a derült, csillagos éjszakákon pedig erőteljesen lehűlt a levegő. Reggelenként többelé képződött sűrű köd. A köd és a fagy együttesen zúzmarás lerakódáshoz vezetett, a reggeli zúzmarába burkolózó fák már téli hangulatot árasztottak az orosz és ukrán tájakon. Ez az időjárási helyzet tartósan fennmarad.

Magyarországon is lehet fagy a hét végén

Az anticiklon délnyugati peremén keleties áramlással egyre szárazabb, hűvösebb levegő szivárog be szerda délutántól a Kárpát-medencébe. Ennek következtében végre kellemes napsütés várható csütörtöktől, bár a hőmérséklet kora délután is alig haladja meg a 15 fokot. A levegő hőkapacitása az alacsony páratartalom miatt kicsi, gyors melegedésre és hűlésre egyaránt képes. Így a naplementéket követően rohamosan fog hűlni a levegő. Különösen szombaton fordulhat elő elsősorban a völgyekben, medencékben fagy a két méteres szabvány mérési magasságon, sőt talaj menti fagy és ezzel együtt dér az ország nagy részén várható. Vasárnap a derültebb nyugati tájakon csökkenhet ismét nulla fok alá a hőmérséklet.