Egyre nehezebb a kármentés az időjárás miatt a katasztrófa helyszínén

Vágólapra másolva!
Fokozatosan veszít nedvességtartalmából a vörösiszap a tartósan száraz, napos időjárás miatt a katasztrófa sújtotta területeken. Ezáltal könnyebben kerül a levegőbe, és belélegezve komoly egészségkárosodást okozhat.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódik a napos, az ilyenkor megszokottnál egy-két fokkal hűvösebb időjárás. Ennek oka az az anticiklon, ami most a Kárpát-medence időjárását is tartósan meghatározza. Ilyen időjárási körülmények mellett általában mérsékelt a légmozgás, és csapadék nem várható. Hajnalban erősen lehűl a levegő, talajmenti fagy is előfordul.

A hőmérséklet emelkedésével csökken a páratartalom

A reggeli pára- és ködfoltok feloszlása után a napsütés hatására gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Az ICI Interaktív Meteorológia két mérőműszere a katasztrófa helyszínéhez közel lévő Tapolcán és Bakonycsernyén egyaránt 60 % körüli relatív páratartalom értéket mért az elmúlt órában.

A felvázolt időjárási helyzet több szempontból is befolyásolhatja a szennyezőanyag elleni védekezést.

Egyrészt csapadék nem gyengíti tovább a megsérült tározók gátjait, és ezáltal kisebb az újabb gátszakadás bekövetkezésének esélye. Másrészt megváltozik az iszapréteg állaga, mert az iszapból fokozatosan elpárolog a nedvesség. Eleinte a szennyezés felszínén jelenik meg vékony porréteg, amely a száraz időszak alatt fokozatosan megvastagszik.

Erős légmozgás sem kell a porszennyezés kialakulásához

A vörösiszapból képződött porréteget azután a szél a talajról bejuttatja a levegőbe. Ha ez nagyobb koncentrációban történik, rendkívül veszélyes is lehet, mert erősen mérgező hatású vegyületekről (alumínium-, szilícium-, kalcium- és a vas oxidjai, nehézfémek) van szó. A mérgező por levegőbe jutásához nem szükséges nagyon erős légmozgás, bár ez utóbbi erősen meggyorsíthatná a folyamatot. A talajmenti fagy szintén erősíti a por bekeveredését a levegőbe, mert elősegíti az iszap aprózódását.

Bár a levegőbe kerülő szennyezőanyagok elsősorban a forrás helyén lehetnek jelen olyan koncentrációban, hogy egészségkárosító hatásuk lehet, a levegőben történő elszállítás miatt kisebb részarányban a környező településeken is megjelenhetnek. Ezért (is) rendkívül fontos a szennyezett terület mielőbbi megtisztítása.

Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben már több helyen meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek.