A száraz időben növekszik a légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok száraz, napos időjárása kedvezett a szabadtéri programoknak. A szélcsendes, csapadékmentes időnek azonban van egy hátránya is, növekszik a légszennyezettség az országban.
Vágólapra másolva!

Hazánk időjárását már napok óta anticiklonális hatások alakítják, aminek köszönhetően a reggeli ködfoltok feloszlását követően minden nap többórás napsütés melegíti a levegőt. A több napja tartó szélcsendes és csapadékmentes időjárásnak azonban negatív következményei is vannak, az országban több helyen is megemelkedett a légszennyező anyagok koncentrációja. Főként a környezeti levegő szálló por és nitrogén-dioxid koncentrációja lépte túl az egészségügyi határértéket.

A szálló por koncentrációja az országos légszennyezettségi mérőhálózat mérései alapján több nagyvárosban is meghaladja az egészségügyi határértéket, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben is magas értékeket mérnek. A főváros térségében több mérőállomáson a szálló por mellett a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladja az egészségügyi határértéket.

A megemelkedett légszennyezettség egészségügyi hatásai között szerepel a köhögés, és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszainak kis mértékben történő erősödése.

Az időjárásban a következő napokban nem várható változás, így a légszennyezettség csökkenése sem várható. Ahhoz, hogy kitisztuljon a levegő, szeles és csapadékos időjárásra van szükség. Általánosságban elmondható, hogy a szeles, csapadékos időjárás kedvez a szennyezőanyag koncentráció csökkenésének. A szél átkeveri a levegőt, ezzel elősegítve a szennyezőanyagok hígulását. A csapadék pedig kimossa a szennyezőanyagokat a levegőből, ez a leghatékonyabb módja a kémiai szennyezőanyagok kiürülésének.