Fáradékonyságot okoz az erősödő hidegfronti hatás - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Sarkvidéki eredetű légtömegek áramlanak a Kárpát-medence területére, lehűlés, eső, szél várható. A rossz idő egyetlen pozitív hatása, hogy a nagyvárosokban a csapadék hatására egyre tisztul a levegő. A fronthatásokra érzékenyek viszont fejfájással, fáradtsággal, szívpanaszokkal küzdhetnek a következő napokban.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán erős hidegfronti hatásra számíthatunk, a hidegfrontra érzékenyek panaszai fokozódhatnak: ízületi bántalmak, szívpanaszok és fejfájás jelentkezhet. Igen hűvös lesz, kiadós csapadék várható. Az esős, szeles időben jót fog tenni egy forró levendula aromás fürdő, vagy egy csésze meleg csipkebogyó tea, mely magas C-vitamin tartalmával hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez.

A szálló por koncentrációja közepes szintű, és a csapadéknak köszönhetően tovább csökken. A légszennyezettség és légköri pollenkoncentráció országszerte alacsony. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, mivel a jelenlegi számítások szerint akár havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon a következő napokban.

Csütörtökön tovább folytatódik a lehűlés, de csökken a csapadékhajlam. A hegyvidékeken viszont már havazás, havas eső is lehet. A hideg idő miatt továbbra is a szívbetegek és az ízületi panaszokkal küzdők tünetei erősödhetnek. A szél megerősödik, mely a fejfájósoknak okoz problémákat, és erősen csökkenti a hőérzetünket. Meleg és réteges öltözet ajánlott.

Pénteken megfordul a szél, délnyugat felől kissé melegebb levegő áramlik hazánk felé, gyenge melegfronti hatás érvényesül. Az utakon nemcsak a reggeli párásság miatt ajánlott a fokozott figyelem, hanem a front hatására megnövekvő reakcióidő miatt is.