Megterhelő napok a frontérzékenyeknek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Megterhelő időszak vár a frontérzékenyekre, napokig gyenge melegfronti hatás okoz kimerültséget, ingerültséget, alvászavart. A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja alacsony marad, ami kedvez a légúti beteg számára.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton a reggeli órákban többfelé pára- és ködfoltok alakulnak ki, amik megnehezítik a közlekedést. Az autósoknak megnövelt követési távolság és csökkentett haladási sebesség ajánlott. Országszerte marad a gyenge melegfronti hatás, ami tovább fokozhatja az alvászavarokat, a fejfájást, illetve a migrént is. Ajánlott a bőséges folyadékbevitel, és a magnéziumban és B vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Estére elfogyasztott citromfű tea kellemesen ellazít és segíti a nyugodt alvást.

A szálló por koncentrációja, a légszennyezettség és légköri pollenkoncentráció országszerte alacsony. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, mivel a jelenlegi számítások szerint akár havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon a következő napokban.

Vasárnap továbbra is gyenge melegfronti hatás okoz ingerültséget, fejfájást. Sokaknál kimerültség, türelmetlenség léphet fel. Az alvásproblémák miatt érdemes egy kis sportolással kifárasztani a szervezetet. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra országszerte lehet számítani. Igazi kiránduló idő lesz, érdemes töltekezni a szabadban, vagy a kiskertekben elvégezni a kerti munkát. A következő napok csapadékosabbnak ígérkeznek.

Hétfőn egy hidegfront miatt felerősödnek a reumatikus panaszok, csapadékosra fordul az idő, így ismét szükséges lesz az esernyő. Kerüljük a nehezen emészthető ételek fogyasztását, ezzel is segíthetjük a szervezet alkalmazkodását az időjárás kihívásaihoz.