Hét végére újabb front jön - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a barátságos, de hűvös idő. A hét végére azonban melegfronti hatás okoz panaszokat. Tovább élvezhetjük a napsütés jótékony hatását is, de ennek ellenére elkel a sál és a sapka viselete is. Hét végére igazi kiránduló idő várható, érdemes a hétvégi programokat a szabadba tervezni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken nem lesz szükség az esernyőre, derült, napos idő várható. A melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, koncentrációs zavarok. A közlekedők figyeljenek fokozottabban, a csökkenő reakció idő miatt gyakoribbak ilyenkor a közlekedési balesetek. A panaszok csökkenthetőek megfelelő folyadék bevitelével, és a koffein tartalmú italok fogyasztásának mellőzésével.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség országszerte emelkedett, és az elkövetkező napokban ez tovább romlik. Ez a légúti betegek panaszait erősíti, és gyakran lehet tapasztalni köhögéses, torokfájásos tüneteket. A légköri pollenkoncentráció alacsony. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, mivel a jelenlegi számítások szerint akár havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon a következő napokban.

Szombaton napsütéses, derült, őszi idő lesz. A reggeli köd után 10 fok körüli hőmérséklet várható. A sok napsütés hívogat a természetbe, érdemes kirándulást, szabadtéri programot szervezni. A melegfronti hatás okozhat fejfájást, koncentrációs zavarokat, a közlekedés során ezért fokozottan ajánlott figyelni. A szabadtéri programokhoz réteges, meleg ruházat viselése, meleg italok fogyasztása javasolt.

Vasárnap is marad a hűvös, de napos idő, esőre továbbra sem kell számítani. A csípős reggel után 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A felélénkülő szél, szédüléses, fejfájásos panaszokat okozhat. A folytatásban kicsit enyhébb napok következnek, a nyugati országrészben kisebb esők is előfordulhatnak.