Igazi kirándulóidő a hét végére - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a barátságos, de hűvös idő. A hét végére azonban melegfronti hatás okoz panaszokat. Tovább élvezhetjük a napsütés jótékony hatását is, de ennek ellenére elkel a sál és a sapka viselete is. Hét végére igazi kirándulóidő várható, érdemes a hétvégi programokat a szabadba tervezni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton napsütéses, derült, őszi idő lesz. A reggeli köd után 10 fok körüli hőmérséklet várható. A sok napsütés hívogat a természetbe, érdemes kirándulást, szabadtéri programot szervezni. A melegfronti hatás okozhat fejfájást, koncentrációs zavarokat, a közlekedés során ezért fokozottan ajánlott figyelni. A szabadtéri programokhoz réteges, meleg ruházat viselése, meleg italok fogyasztása javasolt.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség országszerte emelkedett, és az elkövetkező napokban ez tovább romlik. Ez a légúti betegek panaszait erősíti, és gyakran lehet tapasztalni köhögéses, torokfájásos tüneteket. A légköri pollenkoncentráció alacsony. Minden autósnak ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, a hőmérséklet csökkenése miatt biztonságosabb közlekedés érhető el a téli gumikkal.

Vasárnap is marad a hűvös, de napos idő, esőre továbbra sem kell számítani. A csípős reggel után 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A felélénkülő szél, szédüléses, fejfájásos panaszokat okozhat. A folytatásban kicsit enyhébb napok következnek, újabb frontok alakítják az időjárást. Ajánlott a szervezet tehermentesítése, kerüljük a nehéz ételeket, és a megterhelő fizikai munkát.

Hétfőn melegfronti hatás várható, így a fejfájásos panaszok ismét előtérbe kerülhetnek. A felhősebb ég szomorkásabb hangulatot okozhat, a csokoládé mellet a padlizsán is jó kedélyjavító. A borús idő ellenére csapadék napközben nem várható, a Dunántúlon az esti órákban kisebb eső előfordulhat, az itt élők vigyenek magukkal esernyőt.