Fejfájást és reumatikus panaszokat hoz a november - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hétfőtől felhősebb, és enyhébb lesz a levegő, csapadék nem várható, de ennek ellenére elkel a sál és a sapka viselete is. A front érzékenyek fejfájást, koncentrációs zavarokat, reumatikus panaszok erősödését is tapasztalhatják. A temetőkbe a szeles idő miatt a gyertya helyett a mécsest ajánlott magunkkal vinni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn a napsütést felhősödés zavarhatja meg, de csapadék nem várható. A melegfrontra érzékenyeknél fejfájás, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. Az élénk szél a temetőkben gyújtott gyertyákat könnyen elfújja, ajánlott mécseseket gyújtani a szeretteink emlékére. A sok gyertyától világító temetők csodálatos látványt nyújtanak, de akik az esti órákban szeretnének ott időzni, öltözzenek melegen, szeles hűvös időre készüljenek.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség országszerte emelkedett, de az elkövetkező napokban ennek mértéke csökkeni fog. A légúti betegek panaszai a napokban fokozódtak, gyakran tapasztalhattak köhögéses, torokfájásos tüneteket, de várhatóan ezek a panaszok is csökkennek. A légköri pollenkoncentráció alacsony. Minden autósnak ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, a hőmérséklet csökkenése miatt biztonságosabb közlekedés érhető el a téli gumikkal.

Kedden kettősfronti hatás terheli a szervezetet, így mindkét frontra érzékenyek panaszai fokozódhatnak. A fejfájás mellett erősödhetnek az ízületi, reumatikus panaszok is, de a szívbetegeknek is ajánlott kímélőbb napot tartani. A magnézium, kálium, B vitamin bevitelére érdemes figyelni, ezeket többek között a zöldpetrezselyem, a gabonafélék, a zöldfőzelékek, a dió tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Szerdán szélcsendes, frontmentes idő várható, de az enyhébb idő kedvez a kórokozók szaporodásának. Gyakori panasz a torokfájás, hatékonyan lehet fellépni ellene 2-3 héten keresztül fogyasztott C vitaminnal, valamint hagyma, fokhagyma, gyömbér, torma, fogyasztásával.