Továbbra is nagyon magas a porkoncentráció - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken tovább enyhül az idő, akár a 20 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatás várható, a napos időben kabát helyett pulóver viselete is elegendő lesz. Magas lesz a szálló por koncentrációja, ezért a nagyobb városokban érdemes elkerülni a tartós szabadtéri időtöltést. Szombaton hasonlóan enyhe, napos időre van kilátás, csak vasárnap várható az északi, északnyugati országrészben gyenge eső.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken délelőtt többfelé köd- és párafoltok nehezítik a közlekedést, azonban a délutáni órákra várhatóan megszűnnek. Napközben tovább melegszik az idő, gyenge melegfronti hatásra kell számítani. Pár fokkal emelkedik a legmagasabb nappali hőmérséklet, ami a szabadtéri programoknak kedvez, azonban a levegő por és szennyezettségi szintje ezt nem mindenütt teszi lehetővé.

Magas lesz és a következő napokban kissé növekszik a légköri porkoncentráció, valamint helyenként a levegő szennyezettsége, különösen a nitrogén-oxidok koncentrációja is. Szabadtéri programok tervezése a nagyobb városoktól távol ajánlott, ugyanis pár fokkal melegebb lesz az eddig tapasztaltnál, és sokfelé süt majd ki több órára a Nap.

Szombaton a péntekihez hasonló, szép, napos időre van kilátás. A hőmérséklet néhol elérheti a 20 fokot is. A több órás napsütés miatt időnként megnő a hőérzet. A frontra érzékenyek fellélegezhetnek, ugyanis markáns fronthatás nem várható. A napos időben kisebb kirándulás, szabadtéri családi programok tervezése ajánlott.

Vasárnap a reggeli órákban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, ezért az autósok vezessenek óvatosan. A délutáni órákban észak, északnyugat felől megnövekszik majd a felhőzet és többfelé várható eső, gyenge eső. Ezeken a területeken csúszós utakra kell számítani. Másutt jobbára napos idő várható.