Nyugat-Európát viharciklon, Németországot az első síkvidéki havazás érte el

Vágólapra másolva!
A Brit-szigeteken és Franciaországban szélrohamokkal vonult át hétfőn egy markáns ciklon frontja. Németországban helyenként síkvidéken is előfordult havas eső, hóesés. Az Atlanti-óceánon felépülő újabb markáns légörvény a hét második felében határozza meg Európa időjárását.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban Skóciában 120 km/órát meghaladó széllökéseket mértek, de Anglia-szerte is előfordult 100 km/óránál erősebb széllökés. Reggel és délelőtt Franciaország északnyugati partvidékén észleletek hasonló erősségű szélrohamokat. Mindezt egy középpontjával a Brit-szigetektől nyugatra elhelyezkedő, rendkívül markáns mérsékelt övi ciklon okozta. A ciklon belsejében reggel a légnyomás 955 millibar volt, ami igen alacsonynak számít, kettes-hármas fokozatú trópusi ciklonra jellemző. Az óceánban elhelyezett mérőbóják adatai szerint 10 méteres hullámokat korbácsolt a szél.

Első síkvidéki hóesés Németországban

Egy másik ciklon, amely középpontjával Olaszország északi része felett örvénylett a hétfő reggeli órákban, kiadós havazást okozott az Alpok nyugati és középső vidékén. A ciklon felhőtömbje Németországra is kiterjedt, ahol a hóhatár folyamatosan csökkent. 400 méteres magasságban is megmaradt néhány centis hó, sőt a keleti tartományokban helyenként síkvidéken is havas esőbe, néhány órára pedig tisztán hóesésbe váltott át a csapadékhullás.

Csütörtökön újabb viharciklon érkezik

A hétfőn orkán erejű széllökést okozó ciklon folyamatosan feltöltődik, miközben a kontinens nagy részén újabb csapadékot okoz. Többek között ez a légörvény hatására alakul ki eső kedden és szerdán a Kárpát-medencében, sőt a keddre várható erős szél is a ciklon számlájára írható. A hét második felében az Atlanti-óceán közepéről újabb viharciklon indul el kelet felé, amely a számítások szerint csütörtökön ismét szélrohamokat okozhat a Brit-szigeteken és Franciaország nyugati partvidékén.