Elsorvadnak a tengerek legszebb területei

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb értelme lesz könnyűbúvár-utazásokat szervezni a 21. század második felében a korallszirtekhez. Elsavasodnak az óceánok a levegő emelkedő szén-dioxid-szintje miatt, és ez gátolja az amúgy is veszélyeztetett korallok szaporodását, a korall-lárvák beágyazódását.
Vágólapra másolva!

Háromnegyedével, pontosabban 73 százalékkal kevesebb új korall alakul ki a 21. században a korábbi helyzethez képest az elsavasodó tengervíz miatt. A savasodást a légkörben felhalmozódó szén-dioxid okozza.

A savasabb tengervíz egyaránt gátolja a virágállatok szaporodását és a korall-lárvák beágyazódását - ez a végkövetkeztetése a Miami Egyetem végzős hallgatója, Rebecca Albright által vezetett kutatócsoportnak. Korallkutatásaik eredményeit az amerikai tudományos akadémia közlönye, a PNAS folyóirat mutatta be.

A csoport azt vizsgálta, milyen hatással van a savas kémhatású tengervíz a Karib-tenger leginkább elterjedt korallfajra, az Acropora palmatára. A kutatás eredményei szerint a savas hatás megzavarja a korallok szaporodását, és a virágállatok nehezebben regenerálódnak, mint korábban.

Ha a fiatal virágállatok nem tudnak a korábbi szinten szaporodni, az azért fontos probléma, mert a korallszirteket amúgy is erősen veszélyezteti a kifehéredés: az egyre melegebb tengervízben kilökődnek a szirtek színét adó algák. A koralltelepek létét ezen túl a hurrikánok, különböző betegségek és a víz egyre romló minősége, azaz szennyezettsége fenyegeti - közölte a PNAS-ban megjelent tanulmány egyik társszerzője, Chris Langdon, a Miami Egyetem tanára.

Az Acropora palmata nagyon fontos szirtépítő korallfaj, egykoron a legelterjedtebb volt a trópusi korallszirteken. Az utóbbi évtizedekben azonban populációi annyira lecsökkentek, hogy a fajt az Egyesült Államok hatóságai veszélyeztetettnek nyilvánították.

"Az óceánok elsavasodását a tengerbiológus szakma a korallszirteket egyre inkább fenyegető veszélynek tekinti. A mi kutatásunk az elsők között dokumentálta azt, hogy milyen hatással van a víz pH-értékének eltolódása a korallszirtek megújulására" - mondta Rebecca Albright.

A tengervíz pH-értéke azért tolódik el a savas kémhatás irányába, mert a víz egyre több szén-dioxidot vesz fel a levegőből. A tengervíz megszokott pH-értéke 8 (egy nullától 14-ig tartó skálán), amely enyhén lúgosat jelent a semleges állapotot jelző 7-es szinthez képest (7-es a desztillált víz vagy az emberi vér pH-értéke).