Újabb viharciklon okozhat gondot a kontinens nyugati partvidékén

Vágólapra másolva!
A hét eleje után újra viharciklon éri el a kontinens nyugati partvidékét és a Brit-szigetek térségét. A ciklon gyorsan robogó frontjai hatására a térségben helyenként orkán erejű széllökések is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Alig néhány nappal a hétfőn Nyugat-Európa térségét elérő viharciklon után csütörtökön újabb veszélyes meteorológiai objektum érkezik meg a kontinens nyugati partvidékére. Ugyanis az a markáns ciklon, és a hozzá tartozó frontok, melyek szerdán este még csak Izlandtól délre, az Atlanti-óceán felett járnak, csütörtök reggelre gyorsvonati sebességgel megérkeznek a Brit-szigetekre. Csütörtök délutánra, estére pedig elérik Franciaországot, Németországot és a Skandináv-félsziget déli felét is.

A robogó frontok hatására a térségben többfelé fokozódik viharossá a légmozgás, helyenként orkán erejű széllökés is lehetséges. A legerősebb széllökések elérhetik akár az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. A tomboló szél magasra korbácsolja a tengerek hullámait is, veszélyeztetve a hajók haladását. A frontok mentén néhol kiadós (20-30 mm) csapadék hullik.

A ciklon nyugati részén, a hideg légtömeg által elárasztott Skóciában csütörtökön havazás is várható. Keleti felén, az ún. előoldalában helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Egy ilyen ciklonban a szelek erősségét elsősorban az határozza meg, hogy a középpontjában milyen mélyre süllyed a légnyomás. Minél alacsonyabb ez az érték, annál hevesebb időjárási jelenségek bekövetkezése várható. A szóban forgó ciklonban az előrejelzések szerint 955 hPa-t is mérhetnek, ami mérsékelt övi ciklonnál nagyon alacsony értéknek számít. A Brit-szigetek felett a kb. 5000 méteres magasságban -40 fokos hőmérsékletű légtömeg örvénylik, ami szintén rendkívül ritka jelenség.

A ciklon lassan gyengülve keleti, északkeleti irányba helyeződik át, pénteken Németországot, Lengyelországot és a Balti államokat érintve, ahol kisebb mértékben, de okozhat további gondokat.