Rekordmeleget hozott a november Moszkvába

Vágólapra másolva!
Egy szokatlanul forró és rekordokat döntögető nyár után az ősz is enyhébbnek bizonyult az átlagosnál az orosz fővárosban. Sosem volt még olyan meleg novemberben, mint a hét közepén.
Vágólapra másolva!

Moszkvában szerdán rekord magasra kúszott a hőmérő higanyszála: a késő délutáni órákban 14,4 fokot mértek. Ezzel nem csupán a napi hőmérsékleti rekord dőlt meg, de a meteorológiai mérések kezdete óta novemberben sosem volt még ilyen meleg az orosz fővárosban.

A korábbi rekord 12,6 fok volt, amit 1927-ben mértek. A szerdai érték tehát több mint másfél Celsius fokkal lépte ezt túl, ráadásul az átlagos maximum hőmérséklet ez idő tájt csupán mínusz 0,6 fok körül alakul.

Az átlagosnál enyhébb idő még napokig tart, bár pár fokkal mérséklődött a felmelegedés: csütörtökön 11,7 fokot mértek, ma kora délután pedig még nem érte el a 10 fokot a hőmérséklet.

Oroszország idén egy szokatlanul forró nyarat tudhat maga mögött. Júliusban hetekig tartó hőhullám tombolt az országban, ami Moszkva környékén erdőtüzekhez és a lakosságot fojtogató szmoghoz vezetett. Sorra dőltek a közel 100 éves hőmérsékleti rekordok, mígnem július 29-én Moszkvában minden idők legmelegebb napja köszöntött be 38,2 fokkal.