Tavaszt idézte az idő Kijevben a hétvégén

Vágólapra másolva!
A hétvégén nem csak hazánkban, hanem északkeleti szomszédunkban, Ukrajnában is tavaszt idéző időjárás uralkodott. Kijevben 20 foknál is melegebbet mértek.
Vágólapra másolva!

Erőteljes délies áramlással meleg és száraz légtömegek érkeztek a kontinens középső tájai és a Kelet-európai-síkság déli része fölé, így hazánkban és Ukrajna nagy részén is szinte már tavasziasnak mondható időjárás alakult ki a hétvégén.

A mérsékelten szárazföldi éghajlattal rendelkező országban az őszi hónapokat a hőmérséklet folyamatosa csökkenése jellemzi, és november közepe táján az ukrán fővárosban, Kijevben a hőmérséklet csúcsértéke általában már nem haladja meg a 3-4 fokot, az éjszakai órákban pedig már mindennaposnak mondható a fagy.

A sok napsütésnek és a délies áramlásnak köszönhetően, hétvégén Kijevben szokatlanul magas hőmérsékleteket mértek. Szombaton 15,8 fokig melegedett a levegő, vasárnap pedig ennél majdnem 6 fokkal lett még melegebb, egészen pontosan 21,7 fokon tetőzött a hőmérséklet.

Nem csak az ukrán fővárosban volt szokatlanul meleg a hétvégén, a november közepén átlagosnak mondható hőmérsékleti értékeknél az egész országban 10-15 fokkal magasabb értékeket mértek.

Az átlagosnál melegebb időjárás a jelenlegi számítások szerint a hét végégig még biztosan kitart a térségben.