Nyári hőmérsékletek a Kárpát-medencében

Vágólapra másolva!
Kedden Erdély délnyugati részén 25 fokot mértek. Az egy hete tartó rendkívüli enyheségben az átlagosnál 10-15 fokkal volt melegebb a nappali hőmérséklet a Kárpát-medencében.
Vágólapra másolva!

25,4 fokon tetőzött a hőmérséklet november 16-án az Erdély délnyugati részén, a Temes partján fekvő Karánsebes városában (Caransebes) 13 óra után nem sokkal, így a településen meteorológiai szempontból a kedd nyári napnak számított. Ez az érték egyben az egy hete tartó rendkívüli enyheség csúcspontját is jelenti a Kárpát-medencében. November második és harmadik hetében sokfelé, különösen Erdélyben haladta meg a hőmérséklet nagy területen a 20 fokot. Ilyenkor egyébként az átlagos nappali érték csupán 7-9 fok.

A hónap végére már megjöhet a hideg

Jövő keddig a Kárpát-medencében átlag felett marad a hőmérséklet. A kontinens északi részén felgyülemlett hideg légtömeg azonban a jövő hét második felében eléri Közép-Európát. A legfrissebb számítások azt mutatják, változik a ciklonok pályája, és ez véget vet az enyhe időjárásnak.

SzerdánMagyarországon egyre többfelé beborul az ég délnyugat felől, míg keleten, északkeleten hosszabb időre kisüt a nap. Délelőtt néhol a délnyugati határszélen, délutántól a Dunántúlon egyre többfelé fordul elő eső, zápor.