Havazik Ausztriában

Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban Ausztria hegyeiben intenzív havazás kezdődött, sőt helyenként a völgyekben is hóesés váltotta fel az esőt. A következő egy hétben az osztrák sípályákon jelentős havazás, majd tartós fagy várható.
Vágólapra másolva!

November 19-én hajnalban Tirol nyugati részén és Karintiában a hegyekben havazás kezdődött, amely reggelre Ausztria többi hegyvidékére is átterjedt. Kezdetben a szilárd csapadék az 1500 méter feletti részekre volt jellemző, később azonban néhol 800 méter alá, a völgyek szintjéig csökkent a hóesés határa. Reggelig Tirolban helyenként már 15-20 centi hó lehullott, az estig tartó hóesésben azonban akár 30 centit is elérheti az friss hóréteg vastagsága.

A következő napokban kissé enyhébb, gyakran nedves légtömegek érik el Közép-Európát, így az osztrák sípályák magasabban fekvő részén újabb havazás, lejjebb pedig eleinte olvadás várható. Keddtől tartósan fagyosra fordul a hegyvidék időjárása, így a hóágyúzást is el lehet kezdeni. A hónap utolsó hétvégéjén a kedvező feltételeknek köszönhetően számos téli sportközpontban elkezdődhet a szezon.