Áradnak az észak-magyarországi folyók

Vágólapra másolva!
A hétfői egész napos, intenzív esőzések hatására több folyó áradásnak indult az Északi-középhegység térségében. Harmadfokú készültség van érvényben a Sajón, elsőfokú a Tarnán, és rohamosan emelkedik a Bódva is.
Vágólapra másolva!

Vasárnap a késő esti, éjszakai órákban érte el térségünket az a mediterrán ciklon, amely hétfőn országos esőt okozott hazánkban. A csapadékzóna vasárnap éjjel még főként a Dunántúl fölött tartózkodott, de reggelre már elérte a Duna-Tisza közét, majd átterjedt a keleti megyékre is. Hétfőn kiadós esők áztatták az ország középső vidékét és az Északi-középhegységet. A 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége a Dunakanyar térségében és az északi hegyvonulatok mentén többfelé meghaladta a 20 mm-t, a Mátra és a Bükk körzetében 40-60 mm-t is mértek, de kedd reggelig a Dunántúlon is sokfelé hullott 15-20 mm eső.

Árvízvédelmi készültség a Sajón és a Tarnán

Az intenzív csapadékhullás hatására a Sajó vízszintje rohamos emelkedésnek indult. A sajópüspöki vízmérce adatai szerint kedd kora délután 334 cm volt a vízállás, ami bőven meghaladja a 300 cm-es harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A tetőzés ma délután várható 340 cm körüli maximummal.

A Sajó mellett a Tarna is áradásnak indult, a folyón elsőfokú készültséget rendeltek el. Felső szakaszán Verpelétnél hajnalban tetőzött az ár 402 cm mellett, amit gyors apadás követett. A középső és alsó szakaszon még árad a folyó, Tarnaméránál kedd kora délután 279 cm volt a vízállás, és további emelkedésre számítanak. Tarnaörsnél másodfok közelében tetőzhet a folyó, itt jelenleg 351 cm-en áll a víz.

A határainkon túli vízgyűjtőkön is sok eső esett, rohamosan árad a Bódva is, mely Sajószentpéter alatt ömlik a Sajóba. A Bódva vízszintje az éjszakai órákban mintegy 250 cm-rel emelkedett meg a magyar-szlovák határ menti Hidvégardónál, és 270 cm körül várják a tetőzést.

A többi folyón nem számolnak a készültségi szintet elérő vízállással. Az elkövetkező napokban szárazra fordul az idő a térségbe, így az apadást nem akadályozza az időjárás. Újabb intenzív csapadékzóna szombat hajnalban várható, de ekkor már havazásra lehet számítani.