Összecsapnak a jegesmedvék a grizzlykkel a melegedés miatt

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel veszíteni fognak a jegesmedvék a grizzlyk ellen a táplálékért vívott küzdelemben, mert állkapcsuk és fogazatuk nem igazán jó növényevésre. A két medvefaj a Föld éghajlatának melegedése miatt egyre közelebb kerül egymáshoz. 
Vágólapra másolva!

Egymásra tolódik a jegesmedvék és a grizzlyk vadászterülete a globális felmelegedés miatt. A grizzlyk északabbra kalandoznak, mivel visszahúzódik az örök jég birodalma, a jegesmedvék viszont délebbre, mert nehezebb megszerezniük táplálékukat.

Hagyományos fókavadászatukhoz jégtáblák is kellenek, azokból viszont az olvadás okán egyre kevesebb van. Csakhogy a jegesmedvék állkapcsának izomzata nem ideális erejű, fogazatuk meg nem optimális méretű a grizzlyk étrendjéhez, mely zömmel növényekből áll - állítják a kaliforniai állami egyetem (Calstate) tudósai.

A jegesmedvék bundája csak 500-800 ezer évvel ezelőtt vált fehérré a barnából: a faj a barnamedvéktől származik. Az ok a jégkorszakhoz való alkalmazkodás volt, amit - tudósok szerint - a jegesmedvék csodás gyorsasággal vittek végbe. A pesszimista álláspont szerint viszont most hasonló gyorsasággal tűnhetnek el az élővilágból.

Egyébként néha a természetben kereszteződik a jegesmedve és a grizzly, ám a hibrid példányok rendkívül ritkák - egy ilyen példány elejtését dokumentálta 2006-ban a National Geographic folyóirat.