Tízcentis hótakaró alakulhat ki szombatra

Vágólapra másolva!
Várhatóan tíz centimétert meghaladó hótakaró alakul ki szombat reggel az ország egyes részein a péntek este kezdődő havazás hatására. A hóréteg jobbára vizes, nedves lesz, nem sokáig tart ki. Az itthoni hegyekben viszont már szánkózni is lehet a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Fokozatosan kelet felé vonul péntek délelőtt az Olaszország északi felén kialakuló ciklon, csapadéksávja késő délután már eléri Magyarország délnyugati szélét. A ciklon közeledtével a Kárpát-medence felett található viszonylag hideg légtömeg fölé enyhe, nedves mediterrán levegő siklik fel.

A számítások szerint a déli, délkeleti országrész kivételével a csapadék jelentős része szilárd állapotban hullik le. Különösen a Bakonyban és a középső országrészben várható intenzív havazás. A hó északon és nyugaton várhatóan síkvidéken is megmarad, vastagsága néhol elérheti a 10 centimétert is. Míg síkvidéken jobbára vizes, tapadós lesz a hó, a 400 méter feletti hegyekben szánkózásra is alkalmassá válik. Szombaton délután kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet, így a hegyeket leszámítva vasárnapra már csak kevés helyen marad meg a fehér lepel.

Vasárnap dél felől újabb csapadékzóna érkezik. Délen elsősorban eső, északon havas eső, havazás várható, de inkább csak a hegyekben gyarapodhat a hóréteg.

Bizonytalan folytatás, akár áradás is lehet

A jövő hét első felében tartósan a Kárpát-medence felett lesz a mediterrán és a sarkvidéki légtömegeket elválasztó, hullámzó frontzóna. Meglehetősen bizonytalan, mikor kerül a térség az enyhébb, illetve hidegebb oldalra, de mindenképpen kiadós csapadék várható. A legfrissebb számítások szerint kedden és szerdán esőzésre van kilátás. Ha ez bekövetkezik, az északi folyók könnyen kiléphetnek medrükből.