Lehűlés, havazás, sajgó ízületek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Egyre alacsonyabbak lesznek a nappali hőmérsékletek, pénteken az északi megyékben havazás is várható, ami fennakadásokat okozhat a közlekedésben. Az utakon a fronthatás miatt megnövekedő reakcióidőre is érdemes lesz odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken kettős fronthatás várható, egyre többfelé kell számítani reggeli fagyokra is. A napok óta tartó fronthatások miatt sokak szervezete kimerült, amit érdemes fokozott folyadékbevitellel és a napi rutin betartásával egyenesbe hozni. Ebben az időjárási helyzetben nő a türelmetlenség, ingerültség, ezért akik tehetik, pihenjenek többet a megszokottnál.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és ez a következő napokban alig fog változni.

Szombaton szintén kettős fronthatásra és erős lehűlésre van kilátás, a legmagasabb nappali hőmérsékletek fagypont körül alakulhatnak. Meleg, réteges öltözet ajánlott. Az ízületi fájdalmakra hajlamosaknak vastag zokni, térdmelegítő viselete javasolt a szabadban. A nap második felében az északi megyékben havazás, délen eső nehezíti a közlekedést.

Vasárnap gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetet, de a nappali hőmérsékletek még mindig alacsonyak lesznek. A szélsebesség mérséklődik, a csapadék halmazállapota esőbe válthat a nap során. A melegfronti hatásra érzékenyeknél alvásproblémák, vérnyomás emelkedés, ingerlékenység léphet fel.