Tovább havazik északkeleten

Vágólapra másolva!
Délelőtt Szlovéniában és Ausztria déli vidékén havazás kezdődött. Helyenként már több centi hó hullott. A magyar határt átlépve eleinte eső, havas eső hullott, de később a Dunántúl nagyobb részén már átváltott havazásba. Éjszaka helyenként 20 centiméternyi hó hullott.
Vágólapra másolva!

11. 27. 11:00

Az ország nagy részén megszűnt a csapadékhullás, már csak az Északi-középhegységben havazik, illetve az Alföld északi részén a hó mellett havas eső is hullik. A Dunántúlon kisütött a nap, általában csak kevés felhő van égen. A nyugatias szél többfelé erős, ami néhol hófúvásokhoz vezethet. Vasárnap délután újból csapadékosra fordul az idő, kiadós esőzés veszi kezdetét, de északon, északnyugaton ismét havazhat.

06:00

Az északi, északkeleti megyékben folytatódik a havazás, máshol lassan megszűnik a csapadék. Az éjszaka folyamán többfelé hullott 5-10 centiméternyi friss hó, de előfordulnak olyan helyek is, ahol a 20 centimétert is eléri a hóréteg vastagsága. A lehullott csapadék a Balaton térségében közlekedési problémákat is okozott, több jármű elakadt az utakon.

23:00

Továbbra is szakad a hó több Dunántúli megyében, míg a középső és délkeleti területeken havas eső, eső jellemző. A Balaton-felvidéken néhány villámot is regisztrált az OMSZ villámlokalizációs rendszere. A csapadékhullás egész éjszaka, sőt a keleti megyékben szombat délelőtt is folytatódik.

22:00

Elérte a fővárost is a csapadék, többfelé havas eső, eső fordul elő. A Dunántúl nagy részén most már hó hullik.

21:00

Már a Balaton-felvidéken és a Bakonyban is megkezdődött a csapadékhullás, többfelé havas eső, néhol havazás formájában, egy, másfél óra múlva eléri a főváros térségét is.

20:00

A csapadéksáv lassan észak, északkelet felé helyeződik át, már a Duna-Tisza közén és a Tiszántúl déli részén is esik. A legtöbb helyen havas eső, eső, de néhol már hó hullik.

19:00

A Dél-Dunántúl egészén, valamint a Duna-Tisza köze déli részén esik, és már a Balaton térségében is csapadékosra fordult az idő. A legtöbb helyen eső, havas eső hullik egyelőre.

17:40

Egyre nagyobb területen alakul ki csapadék a délnyugati országrészben, több helyen havas eső, gyenge havazás váltotta az esőt.

16:45

Átlépte a csapadékzóna a délnyugati határt, egyelőre csak kisebb eső, szitálás formájában. A ciklon fokozatosan helyeződik át északkelet felé, előreláthatólag 22-23 óra között éri el a főváros térségét.

15.00
Zágrábban is havazás kezdődött, Ljubljanában már órák óta tart a hóesés. Ausztria déli tartományában, Karintiában sokfelé intenzíven esik a hó. A friss hóréteg helyenként már az 5 cm-t is meghaladta. A havazás Magyarország délnyugati határszélét néhány tíz kilométerre közelítette meg.

Ljubljanában péntek délelőtt tizenegy óra körül gyenge havazás kezdődött, Szlovénia más vidékein is egyre többfelé esik a hó. Karintiában a hóesés déli 12 órára az egész tartományra kiterjedt, ott helyenként már több centis a friss hóréteg.

A csapadéksáv várhatóan az esti órákban éri el Magyarország délnyugati vidékét. A számítások szerint a déli, délkeleti országrész kivételével a csapadék jelentős része szilárd állapotban hullik le. Különösen a Bakonyban és a középső országrészben várható az éjszaka második felében intenzív havazás. A hó északon és nyugaton várhatóan síkvidéken is megmarad, vastagsága néhol elérheti a 10 centimétert is. Míg síkvidéken jobbára vizes, tapadós lesz a hó, a 400 méter feletti hegyekben szánkózásra is alkalmassá válik. Szombaton délután kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet, így a hegyeket leszámítva vasárnapra már csak kevés helyen marad meg a fehér lepel.

Vasárnap dél felől újabb csapadékzóna érkezik. Délen elsősorban eső, északon havas eső, havazás várható, de inkább csak a hegyekben gyarapodhat a hóréteg.